Изпълнителният директор на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е освободен от поста си - съобщава Actualno.com, позовавайки се на свои източници. Все още обаче официално здравното министерство не е обявило смяната му.

В Търговския регистър вчера, 4 декември, са подадени документи със заповед за смяна на директора на "Пирогов" - заповедта е с дата 27 ноември:

д-р Валентин Димитров

Има и уточнение кой ще замени Димитров - това е д-р Константин Димов, който досега работи в болница "Св. Анна" като лицево-челюстен хирург, но в кариерата си е минал през "Пирогов". Той ще е начело на болницата временно - до провеждане на конкурс за нов директор:

д-р Константин Димов

Припомняме, че за да са в сила въпросните заповеди, те трябва да бъдат вписани в Търговския регистър, не само внесени. 

Причината за рокадата вероятно е одитният доклад, за който миналата седмица съобщи здравният министър проф. Христо Хинков. Данните от доклада показвали, че лечебното заведение е в лошо финансово състояние, както и че са установени нарушения.

С позиция, разпространена до медиите, спешната болница отрече това.

"Пирогов" е сред лечебните заведения, чиито дългове са стопени и няма нито лев просрочия и е на печалба. Към месец ноември 2023 г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв., а Национална здравноосигурителна каса им дължи 5 087 000 лв. за незаплатени надлимитни средства, от които 598 000 лв. от минали години, а останалите са от тази година", отговориха от болницата.

От позицията става ясно, че към 30.06.2022г. „Пирогов" когато д-р Валентин Димитров поема болницата, тя е била със загуби в размер от 2 675 000 лв. и просрочени задължения към доставчици в размер на 17 460 000 лв. Една година по-късно всичко това е преодоляно.
 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук