Ако с такъв ентусиазъм отразявахме успехите на прокуратурата, обществото щеше да има съвсем друг вид. Това заяви пред bTV бившият заместник градски прокурор на София Роман Василев, извършил знаковия арест на бившия министър на отбраната Николай Цонев преди 10 години и казал знаменитата реплика „ти си абсолютен престъпник“.
 
Както БЛИЦ съобщи, Върховният съд реши на Цонев да бъде изплатено обезщетение от 100 000 лв. за начина на извършване на ареста.
 
„Психическото и емоционалното напрежение към този момент доведе до този неконтролируем мой изказ“, обясни Василев. „Но аз още същия ден се извиних за думите си, отвел съм се от досъдебното производство“, добави той.
 
„Но главата в пясъка заради това няма да си заравям“, категоричен беше бившият прокурор.
 
„Тогава стресът беше доста голям по това дело, натоварването беше голямо. Тези думи не са за хвалба и аз го приемам, аз съм се извинил“, каза той относно ареста, извършен на 1 април 2010 година. Той посочи, че още на следващия ден се е извинил на Николай Цонев.
 
По отношение на ареста на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева в центъра на София той коментира: „В цял свят, когато се пристъпва към арести, по един или друг повод се нарушават граждански права. За да се стигне до арест са събрани достатъчно доказателства. Нито един арест – нито мек, нито твърд, той е неблагоприятен за лицата, на които се извършва“.
 
„Това понятие „унизителен“ не е правно понятие“, уточни Василев.
 
Той посочи, че желание да се върне в прокуратурата. „Мисля, че достатъчно много съм работил и съм дал на прокуратурата“, каза той.

Василев коментира и изказването на Лозан Панов за зависимости в съда и прокуратурата: „Това изказване може да го направи човек с политически амбиции. Когато кажеш, че има зависимости, излизаш и казваш – прокурорът, съдията са зависими от един, втори, трети“.
 
По думите му, когато говори за зависимости, председателят на Върховния касационен съд трябва да излезе и да посочи – този зависимости са финансови, морални и т.н. Иначе това са просто неща, хвърлени в пространството.
 
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!