Следващият кабинет ще бъде нестабилен, защото по видими белези се прави зад гърба на обществото и на гърба на гражданите. Гражданите бяха излъгани за пенсиите, гражданите бяха излъгани за доходите. Това каза за Агенция „Фокус“ Румен Петков от ПП АБВ.
„За нас от АБВ политиката на доходите е стратегически въпрос, това е въпрос на национална сигурност. Повече не можем да си затваряме очите за това“, допълни Петков.

„По принцип преговорния процес се нуждае от много по-сериозен и дълбок анализ и оценка на участващите в него субекти“, коментира той.

По думите му преговорите между ГЕРБ и БСП са не лош знак от гледна точка на стремежа да се наложи някаква политическа култура. „Въпреки че председателката на БСП много грубо излезе въобще от рамките на политическата култура и стремежът да се намират общи държавнически решения“, отбеляза Петков.

Според него фактът, че се търси широко съгласие около теми без тези теми да са ясни за обществото, е много лош и грозен знак. „Липсата на яснота за обществото какво означава „приключили сме разговорите в енергетика“ е изключително опасно от гледна точка на обществения интерес, интереса на всеки български гражданин, интереса на българската икономика и в крайна сметка на националната сигурност на държавата. Ако „приключили сме“ означава, че не изграждаме нови ядрени мощности, това означава, че тези, които са договори това „приключване“, всъщност приключват участието на България в производството на атомна електроенергия.

Ако това означава, че няма де се строи „Южен поток“, това е страшно за България, защото след година буквално изтича договорът между "Газпром" и Украйна и ние няма да разполагаме с газ. Ние ще съсипем икономиката си, а всички тези неща ще означават в годините сериозно поскъпване на цената на тока и за икономиката, и за бита. Това ще бъде катастрофално за страната ни“, коментира Румен Петков.

„Специално внимание заслужават преговорите между ГЕРБ и тъй наречените „патриоти“, защото, ако между тях „приключили сме, разбра ли сме се за енергетиката“ има същото значение, каквото имаше преди две години „разбрали сме се за оградата“, резултатът ще бъде катастрофален. Ограда няма. Има цели промеждутъци, където няма ограда, където бежанците са добре дошли и организирано се изнася добитък от България за Турция. Така че, ако тези „разбирания“ между Патриотите и ГЕРБ продължават в същата посока и със същия резултат, България ще я очаква тежка катастрофа“, допълни още той.

„Обществото трябва да знае тези параметри. Най-грозното в случая е, че всичко се прави зад гърба на обществото, че не се обявяват намерения, че синдикатите и работодателите не са част от един такъв разговорен процес, защото те имат ключово място и роля не само като участници в Тристранния съвет, но и като субектите, които представляват значимите обществени и граждански интереси“, посочи Румен Петков.

„Не на последно място този скандал да се вдигнат рязко цените на тока, на парното, на газта по време на служебния кабинет – това обслужва следващото управление, за никого не е тайна и не е нужно да си голям анализатор. Но да се обясни, че са се разбрали за пенсиите на гърба на пенсионерите, които всички лъгаха със зоологически ентусиазъм, най-вече Патриотите, това е повече от отвратително и повече от грозно“, коментира още той. По думите му в момента е много важно едни българин да разбере кой с какви намерения участва в политиката.