На 24 май по традиция се провежда прием в Националния исторически музей (НИМ), на който домакин е държавният глава Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева. Там тази вечер се събраха учени, артисти, писатели и хора на изкуството, предаде bTV.

В приветственото си слово към всички гости президентът отбеляза, че само на 24 май България е „единна, усмихната и уверена“. Той подчерта и ролята на българската култура и писменост в развитието на Европа.

„Има един ден в годината, в който България е такава, каквато всички ние искаме да я видим – единна, усмихната, одухотворена, уверена в себе си“, заяви Румен Радев пред събралите се гости в Бояна.

По-рано той се включи в празничното шествие в София и отправи приветствие, в което подчерта, че България има значим принос в развитието на Стария континент.

„Българската азбука, славянската книжовност, богослужебна традиция и богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние - българите, сме неделима част от Европа. Не по милост, а по принос. Не за услуги, а заради заслуги“, заяви той.

Президентът отбеляза също така, че 24 май е единственият празник, който не предизвиква спорове, злободневни дискусии и разделение в обществото.

„За първи път виждам толкова хора, излезли да почетат празника. Убеден съм, че духовният подем, който залива българските улици и площади днес, е залогът, че като народ ще надмогнем всяко изпитание, че България ще бъде единна, още по-силна и духовно богата“, заяви още Румен Радев.

В приветствието си президентът отбеляза и успеха на Георги Господинов, определи успеха му като „исторически“, а наградата му - като признание за българския език и култура. „Чудесен подарък за днешния празник“, отбеляза още държавният глава.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук