31-годишният пътешественик от Русе Петър Ванев обича екстремните преживявания. Той стана първият българин, изминал два от трите планински прехода в САЩ, известни като "Тройната корона". След като преди година покори Тихоокеанския хребетен път, сега се справи и с Апалачката пътека. За 109 дни изминава 3500 км на труден и опасен терен.

„Изключително каменист и постоянната промяна на надморската височина. Сериозни изкачвания, сериозни слизания, тези сериозни изкачвания и слизания не са никак леки, като се вземат атмосферните условия предвид. Какво искам да кажа с това – че влажността на въздуха там през повечето време е 80-90 процента", сподели пътешественика, цитиран от телевизия "Европа".

Русенецът прекосява 14 американски щата, като прави личен рекорд – изминава разстоянието само с един чифт обувки.

„Средностатистическите приключенци ползват между 4 и 5 чифта обувки, но аз си сложих една моя лична кауза и идея и с упоритост успях да изкарам целия преход, тези 3500 км, само с един чифт.“

Петър Ванев подготвя и първата си книга, в която описва пътешествията си. С нея ще даде възможност на повече хора да опознаят интересния свят на екстремните преживявания.

„В днешно време приемаме за даденост, че си имаме всичко около нас, но когато отидеш там и всичко това го няма, изчезне удобството и комфортът, се връщаш с един друг манталитет.", разкрива за философията си Ванев.

Следващата година русенецът планира да атакува и най-дългия маршрут, за да стане първият българин с тройната корона.