Русенският прокурор Николай Николов е подал оставка, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници от Висшия съдебен съвет.

За Николов беше разкрито, че е търсил съдействие от Пламен Бобоков за избирането му за административен ръководител на Окръжна прокуратура - Русе.

Според разпространената от специализираната прокуратура информация, в съобщения, разменени между Николов и Бобоков, двамата са обсъждали конкурса за административен ръководител на Окръжната прокуратура в Русе. Николай Николов е бил един от двамата кандидати заедно с Георги Георгиев, който печели втори мандат със 7 гласа, докато Николов е получил само с един.

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, със заповед на Апелативна прокуратура – Велико Търново, бе възложена проверка относно цялостната дейност на прокурор Николов за срок от три години

Проверката ще обхване всички възложени на магистрата преписки и дела, участия в съдебни заседания, както и евентуални пропуски или нарушения при осъществяване на правомощията му. Ще се проверява и евентуалната му връзка с обвиняемия П.Б. или представлявани и управлявани от него юридически лица.

Извънредни новини за русенския прокурор от скандалния чат с Бобоков ВИДЕО

Отделно от това в Отдел 06 на Върховна касационна прокуратура е започнала проверка за евентуално извършени нарушения на Кодекса за етично поведение на българските магистрати от страна на Николай Николов, прокурор при ОП-Русе.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ