Коронавирусът напоследък е най-разпространен сред децата. Това заяви Татяна Руженцова, заместник-директор по клиничната работа в Института по епидемиология и микробиология в Москва, в ефира на руска медия, цитирана от bg-voice.

„Това е така, защото сред децата нивото на имунитет срещу коронавируса е изключително ниско. Именно в тези групи, групите от неваксинирани хора, наблюдаваме най-голямо разпространение на Омикрон и най-тежко протичане“, каза тя.

По-рано заместник-директорът по научната работа на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор и председател на Националното научно дружество на инфекционистите в Русия Александър Горелов заяви, че коронавирусът при децата може да се прояви по различен начин: освен с респираторни симптоми, са възможни и т. нар. „ковидни пръсти“ – усложнение, наподобяващо измръзване.

Инфекционистът също така отбеляза, че най-тежко засегнати са децата на възраст под една година и юношите, както и децата със соматични съпътстващи хронични патологии или вродени малформации.