„Пролетни одежди“ обличат част от кестените в Русе. Броени дни след началото на астрономическата есен, кестените по русенските улици започнаха отново масово да разцъфтяват.

Немалка част от тях са и с нови, свежо зелени листа, пише tvn.bg.

Отрупани с кичести бели цветове са голяма част от кестеновите дървета по ул. „Борисова“, по ул. „Плиска“, в Младежкия парк. На много места цветовете са непосредствено до купчини все още неузрели плодове.Есенния цъфтеж на дърветата е поличба за кратка и дъждовна есен, и люта и продължителна зима, твърдят стари русенци.

Съществуват различни поверия, тъй като в миналото хората са разчитали единствено на собствените си познания и наблюдения, за да си изготвят прогноза за времето. В подкрепа на тезата си възрастните хора изтъкват и факта, че тази година щъркелите отлетяха на юг сравнително рано – още в средата на август.

Според поверието, ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата – тежка и продължителна, снежна и студена. Ако щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, обясняват старите хора.

Според природозащитници обаче, тъй като явлението се повтаря вече няколко години последователно, се дължи на глобалната промяна на климатичните условия.