Лидерите на ЕС тази вечер ще вечерят на маса от рециклиран картон. Материалът, от който е изработена масата, се нарича „риборд” и е направен от рециклиран картон. Той е супер лек, но много здрав. Масата е създадена специално за тази среща и е водоустойчива, съобщава "Фокус".

На срещата ще присъстват всички 28 лидери на държавите членки на ЕС и се председателства от Доналд Туск. Идеята е след приключването на вечерята тя да се нареже и да се рамкира плоскостта пред всеки лидер, където е седял.


На тези плоскости всеки от участниците в срещата ще напише послание, а скоро след това всички те ще бъдат изложени. До залата, в която ще се проведе вечерята, в обособено помещение ще има 3D мапинг шоу за европейските лидери, в което са включени експозиции на български художници.


На ръководителите на страните членки от ЕС  ще бъдат сервирани ястия с биопродукти от избрани български ферми, стана ясно при представянето на менюто. Баница с трюфел,  козунак с рози, „Шопска салата”, биволско бонфиле с пюре от земна ябълка и пащърнак са сред ястията, които гостите ще вкусят по време на обяд и вечеря у нас.


Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София ден преди Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председател на Европейския съвет Доналд Туск и с домакин министър-председателя на България Бойко Борисов.  За европейските лидери са организирани официален обяд на 17 май в НДК и вечеря в „София Тех Парк“ при пристигането им у нас на 16 май.
 
Преди две седмици по време на международен форум за двойния стандарт при храните в ЕС, българският премиер  Бойко Борисов заяви, че ще разпореди в двата дни да бъде  сервирана храна от българските хипермаркети, за да видят каква е разликата със Западна Европа. "Ще направя така, че на 16 и 17 май това, което ядат българите, да го дам на моите колеги, да видим техните служби за сигурност как ще го оценят, когато им даваме подобна храна, дали ще я хапват с удоволствие", каза тогава премиерът. Заканата на министър-председателя обаче остава на думи.