Комисията за защита на потребителите (КЗП)ще тества храни у нас за двоен стандарт. За целта ще се взимат лабораторни проби и от продукти в магазини и дистрибутори в страните от Европейския съюз, с които да се докаже дали има нелоялни търговски практики. Какви точно ще са стоките, които ще се изследват, все още не е ясно, но информацията до момента показва, че анализът ще обхване храни и спиртни напитки, съобщава "Труд". 

Периодът за изпълнение на проекта е 18 месеца, а финансирането идва от ЕС по Програма на Европейския съюз за потребителите (2014-2020 г.). Разходите за проекта, които са предвидени, възлизат на 180 хиляди евро.

Ще бъдат създадени методи за провеждане на лабораторните тестове, които да показват какво е качеството на продуктите. Припомняме, че редица държави от Централна и Източна Европа установиха със свои проверки, че продукти от едни и същи марки са с по-ниско качество в сравнение със същите стоки, които се продават в Западна Европа. В България имаше три изследвания за двойния стандарт при храните и трите показаха съществени разлики както в цената, така и в състава на повечето от изследваните продукти. В 20% от случаите има разлики в етикетите, а в 40% от продуктите цените са по-високи в България.

При детските храни бяха констатирани и най-големи разминавания в стойностите в сравнение със Западна Европа. По време на международен форум на високо равнище в София, посветен на темата, министри от Европа и България и еврокомисарят Вера Йоурова се споразумяха за обща методика за изследване на двойния стандарт при храните и промяна в законодателството.