Гръм на черешово топче даде началото на второто издание на Народен събор – Пловдив, който се провежда тази събота и неделя /13 и 14 май 2017 г./ в парк „Лаута“. Членовете на комитет „Родолюбие“ спряха дъха на присъстващите с уникална възстановка на паметни моменти от Априлското въстание.
Преди това кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров благодари на всички, подкрепили провеждането на празника, който е включен в Културния календар на общината. 

„Целият район около парк „Лаута“ вече е облагороден благодарение на кмета на Пловдив Иван Тотев – новата улица „Цветан Лазаров“, ремонтираният бул. „Санкт Петербург“. Сега ни остава да се насладим на магията на българския фолклор, на майсторството на нашите занаятчии и таланта на музикантите и певците“, заяви районният кмет.Димитър Михов от съорганизаторите от фирма „Ясмина“ призова гостите през тези два дни да се забавляват, пеят и танцуват, да продължават да обичат българското и България.

„Години наред стъпка по стъпка подреждахме и облагородявахме парк „Лаута“, така че да стане привлекателно място. Миналата година дойде нуждата от голямо събитие, което да се провежда тук. Адмирации за районния кмет Костадин Димитров, който има главната заслуга за промяната на парка и за насищането му с много събития и атракции“, заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Той изрази надежда този празник да продължи да се развива и в бъдеще да се превърне в седмица на българския фолклор.

„Миналата година събитието посрещна 50 000 гости. Надявам се сега посещаемостта да е още по-голяма“, допълни кметът Иван Тотев и покани гражданите на събора, за да се запознаят с работата на различни занаятчии, да потанцуват, да слушат хубава музика и да преживеят отново магията на българския фолклор.Сред официалните гости на откриването на второто издание на Народния събор бяха народните представители Спас Гърневски и Александър Сиди, новият заместник-министър на културата Амелия Гешева, председателят на Общинския съвет Савина Петкова и общински съветници, районни кметове. 

В рамките на събитието на двете сцени ще се изявят над 2500 участници, ще има творчески работилници, занаятчийски шатри, народни борби и концерти на ансамблите „Родопа“ Смолян и „Тракия“ Пловдив. 

Желаещите от всички възрасти могат да се обучават в „Училище за народни инструменти“  и в „Училище за народни танци“. За най-добрите са предвидени поощрителни награди.  Активни участници  тазгодишния  събор са и майсторите от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, които на място ще демонстрират традиционни български  занаяти.