„С г-н Гешев разговаряхме почти ежедневно докато той беше в САЩ. Той ми беше казал, че от момента, в който беше поискана оставката му от членовете на ВСС, има намерение да подаде оставка и ще поиска преназначение във Върховната административна прокуратура“, това каза пред пленума на ВСС заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, който беше изслушан във връзка с искането за отстраняване на главния прокурор.

По думите му, той отговорил на Гешев, че независимо къде ще бъде назначен, те ще запазят приятелските си отношения.

„Аз наистина недоумявам защо се развалиха нашите отношения с г-н Гешев. Не разбирам какво взриви нашите колегиални, чисто човешки отношения“, каза Сарафов.

„Нямам представа къде е моята вина“, завърши той.

От своя страна главният прокурор поиска да бъдат разпитани другите присъствали на оперативката в прокуратурата на 15 май сутринта, за да бъде изяснено неговото емоционално състояние.

„Казах, че няма да си подам оставката малко след като си тръгна г-н Сарафов и преди брифинга“, уточни Гешев. По думите му, присъствалите на оперативката в прокуратурата до този момент смятали, че той ще подаде оставка.

Беше необходимо, дори на семейството си бях обяснил, че ще подам оставка“, допълни той. По думите му, в дадените от Сарафов сведения има неточности и разминавания. БЛИЦ припомня, че по-рано днес Гешев смълча Сарафов само с един въпрос.

В график няма да участвам. Виждам, че има страхотно бързане“, заяви главният прокурор малко след 22 часа. 

„Няма график. Уверявам ви, че от Министерството на правосъдието няма бързане, ще бъдат спазени всички правила“, заяви правосъдният министър Атанас Славов. 

Малко след това беше направено предложение от всички заместници на Гешев, присъствали на въпросната оперативка, да бъде извикана Даниела Машева. То беше прието с 10 гласа. 

Заседанието на съвета продължава вече над 12 часа. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук