Колкото повече си откраднал, толкова повече възможности ти дават парите. Стара максима, напълно приложима за фараона Цветан Василев.  Обвинението срещу него е за откраднати 2.5 млрд. лева, а установената реална дупка във финансовата институция надхвърля колосалната сума от 5 млрд. лева. Стотици фирми-бушони, раздадени кредити без обезпечения и придобити с парите на депозантите активи, които обаче не са заложени в полза на банката. И накрая – укриващ се от правосъдието в петзвезден хотел в Сърбия габровски наглец, срещу когото стоят хиляди завлечени вложители, а сметката му е платена от Фонда за гарантиране на влоговете – т.е. от всеки български гражданин. 

Това е накратко истината за Цветан Василев и КТБ. Потвърдена от всички държавни институции, прокуратурата, парламента, световни одиторски фирми и разследващата компания „Аликс партнърс“, проверила документ по документ къде са отишли парите – в джобовете на Василев.  Истина потвърдена с факти, документи и свидетелски показания, а не с голи приказки. 

Факти, срещу които стои само и единствено постоянното говорене на орките на Василев – медиите на Прокопиев - който бързо забрави, че „Капитал“ беше пръв в разкриването на пирамидата КТБ, протестърската кабеларка БиТ ТВ, сутрешните блокове на бТВ и Нова, управлявани от кръга „Арго“, платени сайтове на Василев като „Фрог нюз“ на агента на ДС Огнян Стефанов и присъдружният му „Трансмедия“, в която списва придворния „журналист“ на екс-банкера Мирослав Иванов. 

Казусът с „Дунарит“ и намеренията на държавата да придобие собствеността върху предприятието, активира всички тях за отрицателно време. Защо ли? Може би защото държавата реши да покаже, че правенето на бомби за стотици милиони е от стратегически национален интерес и не може такова предприятие да се източва в интерес на криминален престъпник?  Според орките на Василев обаче – не само че може, ами не бивало държавата да нарушава неприкосновената частна собственост. Коя собственост бе, неуважаеми платени Василеви „анализатори“? 

Кой според вас сега управлява „Дунарит“? Емилиян Гебрев ли, който тихомълком оповести, че бил станал „собственик“, въпреки че акциите са запорирани от НАП и КОНПИ? Или подставеното лице на Василев Иван Езерски, скъсал в интерес на Василев връзката на „Дунарит“ с „Хедж Инвестмънт България“ и дължимите от това дружество 100 милиона лева на КТБ?


                            Емилиян Гебрев (в средата)

И откъде „Дунарит“ намери 50 млн. лева, които екзалтираха орките, с които се разплати с „Държавната консолидационна компания“? Не е лошо „финансовите анализатори“ на Василев да поанализаторстват и това. 

Както и да кажат директно – кой  в момента е собственик на най-големия завод за бомби в България? Цветан Василев (собственик на офшорката EFV – крайното дружество във веригата на собствеността на „Дунарит“), Иван Езерски (подставеното лице на Василев, възпрепятствал опитите на КТБ да върне акциите на „Дунарит“ в масата на несъстоятелността), или Емилиян Гебрев („придобил“ скандално, въпреки запора на НАП и КОНПИ)? Как го придобиха, на кого и колко платиха, кого обслужват? Или е по-удобно да се плюе и да се обвинява държавата? Или още по-удобно – да се обвинява дежурния Пеевски, той по презумпция е виновен за всичко. 

„Дунарит“ няма легитимен собственик, който да излезе с името си и да каже открито – аз правя бомби, защото законно придобих собствеността върху предприятието. 

След като е така, орките на Василев по-добре да замълчат, защото няма кой да им повярва на глупостите.