След публикацията на БЛИЦ за злоупотребите в Община Дулово се свързаха хора от дуловското село Черник, които разказаха потресаваща история, подкрепена с документи. Те разкриват едно безочливо и безпардонно използване на умствено болни хора с цел източване на местния клон на фирмата за сметосъбиране.

Роднина на семейство с олигофрения и умствена изостаналост разкри цялата покъртителна картина как местен дерибей се е възползвал от клетите хора. Поради страха на жената от възмездие и това, че „ще й запалят къщата“, няма да публикуваме видеото с времетраене 7 минути и 40 секунди, заснето на място от наш репортер, в което тя разказва подробно за цялата схема. За сметка на това БЛИЦ публикува данъчна декларация, която се оказва, че е подадена от лице не просто неграмотно, а с умствена изостаналост, и което „не може дори цветовете да различава и не може да брои“ – както казва неговата потресена роднина.

Става въпрос за Гюлюмсер Абил – 53-годишна жена от село Черник, която е диагностицирана с умствена изостаналост или иначе казано - дебилна /БЛИЦ разполага с решението на ТЕЛК, което не публикува поради морални съображения – б. а./. Тя живее със съпруга си и неговите двама братя близнаци – и тримата с диагноза олигофрения /видно и от техните ТЕЛК-решения/. От разказа на тяхната роднина става ясно, че през 2016 година Халил Бекяр, изсвестен сред местните с прякора си Гаджито и представител на дуловския клон на сметопочистващата фирма „Астон Сервиз“ ООД, под предлог, че „иска да им помогне“, всъщност подмолно се е възползвал от болестта и сиромашията на хората и е злоупотребил с тях.

„Като отидохме при социалните за помощи, на Ибрям пуснахме молба за дърва, ама на Гюлюмсер й казаха, че няма право на дърва. На нейно име имало 10 000 лева взети. Буля каза: а, как ще има 10 000 лева?!“, диви се роднината на клетото измамено семейство. Тя обясни, че впоследствие отишли с такси до данъчното в Силистра, откъдето им показали документ – данъчна декларация, че Гюлюмсер Абил има „доходи от възнаграждения по извънтрудови правоотношения – 10 000 лв.“. В данъчната декларация е вписано, че доходът е придобит от фирма „Астон Сервиз“ ООД.


„При кмета ходих, той ме отпрати – каза, че били частна фирма и не може да се занимава. Спомних си, че преди няколко месеца тоз, шефът на фирмата – Халил Бекяр, им беше събрал личните карти. Звъннах му да му поискам обяснение, а той ми каза: „Ти какво искаш, да ти е*а майката?!“. Аз дори не го познавам, само по телефона се чухме... а той ме напсува“, изумено разказва жената.

Тя е категорична, че не е възможно Гюлюмсер да е подала данъчна декларация и дори прихва при задаването на подобен въпрос: „Аз ви казвам, че цветовете не разпознава, не може да брои, вие ме питате за данъчна декларация“, казва роднината.

Така или иначе – под въпросния документ стои положен подпис, за който очевидно се твърди, че е на Гюлюмсер Абил. БЛИЦ ще сезира прокуратурата с настоящата публикация, за да установи тя като компетентен орган налице ли е престъпление и кой е отговорен за него?

Особено интересен момент е, че под давлението на родините потърпевшите хора от село Черник са подали жалба в полицията, но очевидно разпозналият се като виновник, възползвал се от сиромашията на хората, им наброил едни пари и... те си оттеглили жалбата.

„В МВР-то като подадохме, не мина два дена, дойде един полицай в нас, разпита ни. После тоя Халил Бекяр, като разбра, че сме подали жалба, почна да ни псува, обижда и заплашва. Питал детето /дъщерята на Гюлюмсер – б. а./ какви разходи сме били имали за дървата и ходенията до Силистра. Тя казала ей така – едни 800 лева, той пък каза: „а, че какво толкова сте правили пък, че 800 лева“, ама броил, дал ги и заминал“, разказва роднината. И допълва нещо не по-малко любопитно: „Полицаят, като разбра, и ни каза: „А, вие и 5000 да бяхте поискали в случая – щеше да ви даде“.


Неслучайно БЛИЦ не публикува името на въпросната жена, нито на други роднини, свързани с казуса и взели отношение по него. Макар и да са неизбежно разпознаваеми в ситуацията, те пожелаха анонимност, защото се страхуват от Халил Бекяр. По думите им мнозина от хората в Черник, а и в самото Дулово, са сковани от страх и не искат да приказват за безобразията на въпросния господин. Проверка на медията ни показа, че Халил Бекяр е човек с притеснително минало. Макар и да няма осъдителни присъди или повдигани обвинения, архивите на прокуратурата и МВР дават яснота за облика му като личност. Спрямо Халил Бекяр е имало оплакване от жена, която през 2011 година се е жалвала, че е била заплашвана от него. Протекла е прокурорска проверка за закана за убийство, която обаче е била прекратена, без да бъде повдигано обвинение.

Редно е да се спомене и това, че в Черник и Дулово очакват "лов на вещици" след публикуването на този материал. По-просто казано - хората, които говориха пред наш репортер, се опасяват, че ще им бъде навредено. БЛИЦ ще следи развитието на ситуацията и в случай че има отмъщение под каквато и да било форма, ще вземе отношение.

Воден от журналистическата етика и практиката на БЛИЦ да бъдат чути всички гледни точки, наш репортер се свърза и с Халил Бекяр. Очевидно слуховете за него в село Черник и Дулово – че е човек с експлозивно-първичен характер, грубиянски маниери и език, се оказаха верни. На въпросите на БЛИЦ, свързани с това, че е псувал и обиждал психично-болните хора и техни роднини, той отговори така:

„Тези педерас*ки депесарски глупости не ме интересуват!“. Вероятно с това експресивно словоизлияние иска да изрази свое съмнение, че има атака срещу него от конкурентна политическа партия на тази, която го е издигнала като трети в листата си за общински съветници на предстоящите местни избори.  

Що се отнася не до удобни за излизане от ситуация съмнения, а до поднесени факти – свързани с разказа на хората, данъчната декларация и отказаните помощи, той отговори: „Това е едно социално слабо семейство, на което помогнахме, дадохме им там някакви пари...“. На твърденията и очевидните обективни находки за злоупотреба с болните хора той заяви, че "няма да се обяснява повече“ и „ако има нещо – давайте го на прокуратурата“.

Така и ще направим. Като този път се надяваме, въпреки че има оттегляне на жалба, прокуратурата да се самосезира и да разплете случая.

Според жители на село Черник в случая категорично се касае за фиктивно назначаване в сметопочистващата фирма с цел присвояването на средства - за сметка на фирмата „Астон Сервиз“ и на самите хора, които са употребени. Към момента е налице съвсем обосновано предположение в тази посока за поне един случай – този на Гюлюмсер. Въпросът е има ли други?

По линия на дейността на сметопочистването в Община Дулово стоят и други въпроси, зададени пред БЛИЦ от самите жители на село Черник. Като например: защо откак Халил Бекяр е ръководител на тамошния клон на фирмата, данъците за смет са увеличени и не ощетява ли това самите хора? Също така на каква стойност е сметопочистването в общината? Увеличена ли е тя значително през последните години? Събират ли се отпадъците 2-3 пъти седмично или проформа камионът минава веднъж – както жителите на село Черник твърдят, и съответно се налага да тънат в боклуци? И разбира се – има ли „мъртви души“, за които се твърди, че работят към дуловския клон на фирма „Астон Сервиз“ ООД?

БЛИЦ, разбира се, запозна със ситуацията и самия управител на фирмата – Георги Харачерев, който потвърди, че Халил Бекяр е представител на фирма „Астон Сервиз“ ООД в Дулово. Той остана особено неприятно изненадан от чутото и заяви, че ще направи щателна проверка на ситуацията.
 
Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ