Мобилният телефон на изчезналия програмист Мирослав Късовски, когото всички издирват от сряда, е проработил, но след това отново не е имал сигнал. Това разкриха пред БЛИЦ приятели на младежа, които днес го издирваха в района на връх Ботев.
Мирослав Късовски изчезва в района на хижа "Тъжа". Сам е, казва, че ще прави преход с колело. "И двата му мобилни телефона са били заредени, носил ги е със себе си, но в един момент не е имало покритие и никой не е успял да се свърже с него. Времето е много лошо и търсенето е трудно", разказаха пред БЛИЦ служители на хижата.
 
За последно Мирослав се чува с приятели в сряда следобед. Казва им, че е на около 15 километра от връх Ботев. След това никой не успява да се свърже с него. До вчера вечерта, когато единият от телефоните му внезапно дава сигнал, че е включен.
 
"Опитахме да звъним и в Мтел, да кажат поне коя клетка е тази, която дава свободно, но ни отказаха информация. Със сигурност е опитен, но въпреки това е бил сам, с колело. Не е казал, че ще си променя плановете. Сега от планинската спасителна служба изискват по официален път информация за мобилната клетка, за да се разбере къде се намира телефонът", разкри пред БЛИЦ приятел на Мирослав, който участва в издирването му.
 
В търсенето на изчезналия младеж се включиха приятели, близки и служители на спасителните служби в Карлово, Калофер, Троян, Ловеч, Пловдив, София. Бяха пуснати три следови кучета, които евентуално да открият диря от туриста.
 
Когато изчезва, Мирослав е облечен с екип на велосипедист – тънък черен клин и тъмносиво, почти черно, тънко яке. Носил е много мъничка раничка.
 
От сряда предобед времето в района на билото на Стара планина около връх Ботев е много лошо. Духа ураганен вятър, стихията на няколко пъти е обърнала дори следовото куче. Има тежка мъгла, която при докосването със земята става на дебел слой скреж.
 
Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ