След мисията „Ток за Украйна“, когато за седмица бяха събрани над половин милион лева за 118 генератора, доброволците в България, начело с издателя Манол Пейков - с нова кампания.

Само за ден български граждани, включили се в кампанията, успяха да съберат четвърт милион лева за пострадалите в южната ни съседка. А очакванията на организаторите са днес сумата да достигне 500 000 лв. Даренията са изцяло от български граждани, които живеят както у нас, така и в чужбина, каза Пейков. Със събраните средства ще бъде закупено най-необходимото за бедстващите хора в Турция и Сирия.

Освен средства по дарителската сметка, три импровизирани пункта в София и един в Пловдив събират всякакви помощи в подкрепа на пострадалите от земетресението райони в Турция. Това, което предимно се събира са палатки, олекотени завивки, одеяла, дрехи и храни. Първите микробуси, натоварени с най-необходимото вече пристигнаха в Одрин.

“Дрехите трябва да са добре опаковани, почистени, по възможност нови. Събираме още дюшеци, палатки, храни”, обясни още Пейков пред Нова телевизия. 

Няколко буса с помощи вече са отпътували за Турция. “Имаме информация, че има зелен коридор в Турция”, каза още той. 

Даренията ще бъдат доставени на пунктове в Одрин и Истанбул, а оттам ще бъдат разпределени в най-засегнатите райони. 

А с помощта на чужди фирми, помощи ще бъдат транспортирани и към Сирия. 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук