Липса на сервитьори и бармани тормози собствениците на заведения и хотели в курортния град Сандански. Надписи „Търся бармани”, „Търся сервитьори”, „Помощен персонал” са поставени на десетки обекти от началото на месец май. Това предаде струма.бг.

По традиция през летните месеци професионалните сервитьори и бармани излизат в платен годишен отпуск и заминават да работят на Българското Черноморие. Легенди се разказват сред сервитьорите, че само за три месеца работа там могат да си докарат между 15 000-20 000 лева, докато в Сандански за това време ще вземат 1200 до 1500 лева.

От средата на месец юли някои от собствениците на заведенията предпочитат в горещите часове от 14.00 до 18.00 ч. да затварят заведенията си заради липса на клиенти, вместо да търпят загуби. През последните години в Сандански се наложи практика да бъдат назначавани на работа гимназисти, 11-12 клас. Те започват работа от средата на месец май, като съвместяват училище и работа. „Проблем, обаче при наемане на деца под 18 години ни създава тромавата система по издаване на документи от  Инспекцията по труда”, заявиха собственици на заведения.  „Трябва да представим длъжностна характеристика, резултати от оценката на риска, осигурени мерки за защита на здравето и безопасността на работещия, списък на необходимите лични предпазни средства, както и медицинско заключение, че детето, което е под 18 години, може да извършва работата, за която кандидатства”, допълват работодателите.

Децата могат да полагат труд най-много по 7 часа на ден, като се забранява извънреден труд след 22.00 часа. Наемане на дете под 18 години без разрешение на Инспекцията по труда е наказуемо, органът по контрол и подаване на сигнал е прокуратурата. Глобата е до 5000 лева, ако се установи, че в заведение работи непълнолетен.