“Аз трябва да харесвам. Ако не харесвам, не става по никакъв начин. Ако не харесвам някой, даже не мога и да танцувам с него. Всички мъже в живота си съм ги обичала. Иначе не мога. Впоследствие съм работила с някои, но става и по-лошо... Имал ли си връзка, не се получава. Някак си пречи на работата.” Това е написала Сашка Братанова в страницата си във Фейсбук.

Една Александра е превърнала галеното име в своя марка. Сашка Братанова едно от най-красивите лица от соцекрана e родена на 23 септември 1950 г.

Ако искате да я видите в целия й блясък тя играе в музикален моноспектакъл по стиховете на Миряна Башева и музиката на Стефан Димитров “Ние, Вие и Аз”.

Тя става известна още като студентка във ВИТИЗ. Когато родената край Дунав, но от дете израсла в София е на 20 години, влиза в момичешки образ от юношеския филм “Петимата от Моби Дик”. 
За изпълнителите на главните роли - полетът към звездите е открит. Стартът е летящ. Ужасът е обаче, че както и за изпълнителите в други култови филми от онова време “Козият рог” успехът на продукцията се оказва проклятие. Всеки от тях постига успех и големи роли, но никога не влиза в актьорската “А група” и в края на кариерата си се оказва с известно име, но със скъсани джобове. 

Втората й голяма роля, която идва веднага след “Петимата от Моби Дик”, е на плахата ученичка Марияна от “Момчето си отива”, която цял филм ходи след Филип Трифонов, докато той въздиша по Невена Коканова и Елена Райнова, но накрая открива любовта в момичето от своя клас. Невинният романтичен финал на двамата млади артисти и песента в изпълнение на героя ни от миналата серия Борис Гуджунов и Мими Иванова правят филма любим на публиката вече 43 години.


Кадър от филма "Момчето си отива"
 
Житейските романи на Фипо и Сашка също си приличат. Докато той ходи с Ирен Кривошиева, тя пък е  с Рашко Младенов. Докато е гадже със свирещия артист, двамата заедно репетират под режисурата на неговата ... съпруга Маргарита Младенова. Явно са били в добри актьори, защото Грети не надушва връзката.

Твърди се, че не е разбрала дори при раждането на двете близначки Вяра и Надежда, които се появяват като плод от любовта на артистите. Сигурно така е било, след като таткото признава дечицата едва, когато са на 4-годишни през 1990 г., когато страстите в България бушуват 

Малко по-късно театралната гилдия е разломена, след като част от трупата на общинския театър “София” избира свободата - минава отвъд Перловската река и основава нова сцена “Зад Канала”. Едно от най-ярките имена, подкрепили реформата е Сашка Братанова. За благодарност, недълго след това, съвсем млада и доста преди законовата пенсионна възраст, тя е изхвърлена на улицата. Сама жена с две малки деца тя става жертва на театралната реформа в най-гадните години на прехода в средата на 90-те. Но характерът я спасява. Сашка не спира да ходи по кастинги. 

Когато не я вземат и за статистка в чужда продукция – а българското кино е на ръба, се препитава с чистене на входове 

Но успява не само да изхрани, но и да изучи близначките. Налага се дори да продаде хубавия си апартамент и заживее при майка си. Когато й потръгва в кариерата преди няколко години - първо снима успешна реклама, после взема роли в няколко филма - включително сериали на бТВ - от “Тя и той”, през “Стъклен дом” до “Къде е Маги”, губи своята родителка. Която пък на младини дълго я съветва да не се хваща с артистичната професия, понеже нямала качества за нея.

Животът на Сашка минава да се докаже пред майка си – потомка на горд белогвардейски офицер и съпруга на военен композитор и диригент 

Брехт е казал: “Когато те боли корем и кажеш на някого, това предизвиква само отвращение”. Това, изглежда, ми се потвърди в живота, споделя нежната актриса. Колегите мразят да ги срещнеш и да им кажеш, че няма работа. Аз все още се надявам, че ми предстои някаква хубава роля. Играя веднъж месечно своя моноспектакъл в Нов театър в НДК. Чувствам, че трябва да го правя, за да съм във форма. Имам проекти, но никой не дава пари, поне не на мен. 

Поли БОЯНОВА