Цените на петрола падат и това е добра цена. Пазарите започват да се нормализират. Октомври и ноември са месеци, които са много зависими при търсенето на природен газ и зависят от времето. Пиковете с цената от лятото се получиха, защото имаше цел за напълване на газовите хранилища. В същото време се получи спиране на основна инфраструктура, каквато беше „Северен поток“.

Това заяви в ефира на Нова телевизия Кирил Темелков от Българската газова асоциация.

Експертът призна, че очаква тази ниска цена да се задържи за октомври и ноември. „Когато говорим, че цените са паднали под 100 евро, но това са фючърси за ноември.“

„В момента имаме екстремално ниски цени от порядъка дори на 10 евро. Но това са излишъци в балансирането на системите. Това не са нормални цени. Това, което виждаме по борсите са спотовите цени – излишъкът на търговците“, заяви експертът.

„Те не са обаче чак толкова определящи за цената, на която консумира индустрията и бита. Цената за тях се определя от фючърсите“, заяви той.

„Тези в декември, януари и февруари са на нива от 120 - 130 евро“, добави той.

Експертът каза, че не очаква крайно завишаване на цените през зимните месеци. „Може търсенето да нарасне изключително много и да има нарастване към екстремални стойности. Фючърсите показват какво ще е търсенето, тъй че не се очаква да има екстремални стойности, или ако има, ще са за много кратко време“, каза той.

По думите му все пак не трябва да се очаква понижение на цената на парното заради тези фючурси. „Цените все пак не се очаква да се повишават“, уточни той и посочи, че това е наистина много добра новина.

По думите му страната ни е подбрала добра стратегия, особено с включването на интерконектора с Гърция и взимането на азерски газ.

Според него в момента няма основание да се счита, че в Балканския регион може да има недостиг на природен газ.

„По отношение на цените от страна на Булгаргаз бе дадена добра индикация“, уточни той.

По думите му в момента вървят търговете за началото на следващата година и ще има ясни резултати. „Не очакваме особени сътресения. Мисля, че нещата в тази посока са успокоени и ще можем да влезем по-спокойно в зимата“, каза той.

При тази тенденция, ако тя се запази, не се очаква да има корекция или някакви съществени изменения за цената на парното“, каза той.

По думите му България е достигнала истинската инфраструктурна диверсификация. "Няма какво повече да направим от това за постигане на повече", категоричен отсече експертът. 

Според него сега друго е важно. "Ние не сме остров някъде, а държава в континент. Потреблението около нас е много важно", каза той.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук