Бургаската съдебна система хвърли ръкавицата към критиците и ги покани да влязат в системата като съдебни заседатели, които имат равен глас с магистратите, пише flagman.bg. 


На днешния брифинг председателят на Апелативния съд в Бургас Деница Вълкова призова хората, които имат силно изразена гражданска позиция, критиците на съдебната власт и общественици да се включат в конкурса за съдебни заседатели, с което ще получат шанс да влязат в системата.

Документи се приемат до 17-ти септември в деловодството на ОбС Бургас, а изискванията не са високи. Кандидатите трябва да са на възраст от 21 до 68 години, да се неосъждани, да не участват в ръководството на политическа партия и да не са част от системата на МВР. Само за Бургаския съдебен район са необходими още 70 заседатели, тъй като от предходния конкурс, провел се през юли 135 места документи са подали само 50 души.

„Тези, които все още не вярват в прозрачността, почтеността на съдебната система, могат да се кандидатират за съдебни заседатели и ще имат възможността пряко и наравно със съдиите да правораздават“, призова Деница Вълкова.

Ролята на съдебните заседатели е обществено значима и много престижна. Те имат равен глас с магистратите, а в състава обикновено влизат двама съдебни заседатели и един съдия или двама съдии и трима заседатели. Т.е. – тяхното мнение ще тежи много повече от това на магистратите.

„Хвърляме ръкавицата към критиците си. Имат шанс да влязат и да правораздават, може и да се справят по-добре от нас. Сега е моментът да покажат, че не просто критикуват, а могат и да се справят с проблема. Който недоволства от системата, може да влезе в нея, за да изпълни обществения си дълг“, допълни Деница Вълкова.

Тя отбеляза, че в Щатите съдебните заседатели се теглят с жребий и всеки, който е изтеглен, е длъжен да отиде. Ако съдебният заседател се справи добре и бъде почтен, получава висок кредитен рейтинг.

„Не искаме да остане убеждението, че избираме статисти за съдебни заседатели и въобще не ги слушаме какво говорят. Напротив! Ако те имат някакви съображения, чисто житейски, ние ги възприемаме“, каза още Деница Вълкова.

Основният проблем за липсата на съдебни заседатели са промените в закона от 2016 година, които налагат редица рестрикции. Ограничава се мандатността, те нямат право на втори последователен мандат, намалява се и възрастта – до 68 години. Налага се и ограничения – всеки заседател да участва до 60 заседания годишно. Възнаграждението е 1/22 от 60 % от основната заплата на съответния съдия, но не по-малко от 20 лева на ден.

Срокът за кандидатстване е кратък, но в деловодството на ОбС са готови да съдействат на всеки кандидат да осигури необходимите документи, които са съвсем малко. Изготвени са бланки за директно попълване в администрацията.

От първата вълна на кандидати стана ясно, че само двама не са одобрени – един заради пределна възраст, а друг – заради съпричастност към репресивните служби на бившата Държавна сигурност. По българското законодателство няма лустрация за агентите на ДС, но комисията към ОбС, е решила, че не трябва да го допуска. Сега този кандидат ще бъде отново поканен да се включи в конкурса и по всяка вероятно ще бъде одобрен.

ОбС е изпратило писмо до всички директори на училища, както и в общинските фирми, за да поканят още съдебни заседатели, защото съществува реалната опасност дела да не могат да се разглеждат заради липса на заседатели.

В Несебър, например, има само двама съдебни заседатели, което ще направи провеждането на наказателен процес невъзможна мисия. И там срокът е удължен и се търсят заседатели. В Айтос и Карнобат също има проблем.

На въпрос: "Какво се случва, ако няма съдебни заседатели?" Председателят на ОбС Бургас Костантин Луков, който също присъства на брифинга каза:“Може би това е сигнал, че трябва да се промени законодателството. Когато стана народен представител, ако Господ е дал, мога да направя законодателна инициатива, но сега само мога да предложа на колегите от моята партия“, каза Луков.