За петък, 14 ноември, е насрочена нова дата на делото срещу бившия директор на затвора в Белене. Обвинението срещу 54-годишният Емил Д. е, че между 15 и 20 март 2000 г. е превишил своите права като началник на Беленския затвор и е нарушил Закона за обществените поръчки, с цел да набави облага за представител на търговско дружество в размер на 8 984 лева, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ.
Делото срещу директора на затвора бе отлагано досега по различни причини - заради неявяване на свидетели, разпити на вещи лица и ангажименти на съдебните заседатели. По случая е назначена и финансова експертиза . Мярката за неотклонение на подсъдимия е ”Подписка”.
През март 2000 г. в затвора в Белене се провел конкурс за авиационни услуги, които са се състояли в торене и пръскане с хербициди на масиви, засети с есенни култури. Специална комисия е заседавала тогава, за да избере най-изгодната оферта. Избраната фирма е била от Хасково, а офертата й е била по-неизгодна от друга оферта, като с този си избор началникът е ощетил затвора. Комисията по избора се е аргументирала с това, че новонаетата фирма предлага по-качествено обслужване чрез по-голямата маневреност на хеликоптера си и по-голямата задоволителност на труда. Междувременно по време на конкурса хасковската фирма вече извършвала услугата. Предният договор за авиационно пръскане на масивите с насяти есенни култури е бил с друга фирма. Делото се отложи предния път заради разпит на двама важни според наблюдаващия прокурор свидетели, които са били в чужбина. Георги Стоянов, БЛИЦ