Винаги, когато времето е лошо, шофьорите сякаш автоматично спират да мислят за това, че трябва да почистват колата си, вярвайки, че това почистване просто не се изплаща, защото колата още на следващия ден ще бъде отново мръсна. Но това мнение е напълно погрешно. Ето защо ...
Всъщност, колата не се чисти, само за да изглежда чиста! Това всъщност е само един от ефектите, а основната цел е премахването на замърсяванията и то не само заради естетиката, но и поради факта, че замърсяванията имат лошо влияние на множество части на автомобила. 

През зимния период, колата е често отрупана с много по-голямо количество примеси. През лятото основно става дума за прах или евентуално кал, а през зимата превозните средства са покрити отново с прах и със истинска съкровищница от унищожители на автомобила.

Лошият ефект от всички "зимни примеси" има промишлената сол, която се излива по улиците. Тя има такъв състав, че ако дълго време стои по колата, много лесно може да предизвика корозия, т.е. гниене на тези части от автомобила - а когато настъпи корозия, това може да предизвика и редица други сериозни проблеми - не само от естетически характер. 

Един от най-добрите начини, за да предотвратим корозията е, родовно да мием колата през зимата и по този начин да не допуснем промишлената сол дълго да се запази върху автомобила. Идеално би било да се мие автомобила веднъж седмично през зимата, но ако това за вас е твърде голям разход или задължение, което едва ли бихте могли да реализирате, отделете време за почистване поне веднъж на две седмици.

Трябва да знаете и че ... 

Солта най-добре и най-бързо се отстранява с топла вода, която веднага ще я разтвори. Смятайте, че тези примеси са буквално навсякъде, така че специално внимание обърнете на частите около гумите. Най-добре би било да я дадете на автомивка, защото там най-лесно могат да  измият автомобила. 

Освен индустриална сол, през зимния период, по улиците се изливат и пясък и дребни камъчета, които също остават заключени в части от автомобила. Те могат да повредят боята и лакът на колата, което през зимата предизвиква по-нататъшно разпространение на корозия. 

През този период и калта със сигурност е неизбежно явление, особено около и по джантите. А освен че изглежда грозно, тя влияе и на сигурността, тъй като колелата могат да се плъзнат след преминаване през вода. Калта на колелата значително увеличава спирачния път. Затова, не позволявайте на замърсяванията да повлияят на Вашите шофьорски умения, а именно през зимата често почиствайте колата.

Накратко:  

1.Полепналата прах бързо се отстранява със сапунена вода под налягане. 

2. Редовно почиствайте промишлената сол, която е по шасито, в противен случай корозията скоро ще атакува колата Ви. 

3. Добре измийте колелата и калниците, защото там се събира голяма част от мръсотията от пътя. 

4. Поддържайте редовно и гумените стелки, а под тях може да сложите вестници, които ще попиват излишната влага през зимата. 

5. С нанасяне на восък, ще защитите цвета и лакът от външни влияния, а и по-лесно ще "бяга" водата и замърсяванията от каросерията. 

6. Единственият начин да виждаме всичко и да караме безопасно е, да запазим стъклата чисти. И това важи за всички стъкла, не само за предното! 

7. След измиването, добре изтрийте огледалата със суха кърпа, за да не останат следи от капки. 
 
Източник: zajenata.bg