За първи път в България край Сандански засадиха плантация с над 20 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, информира БНТ.

Първата реколта се очаква до 2-3 години.

Шамфъстъкът (Pistacia vera) е ниско храстовидно дърво, характерно за планинските региони на Иран, Туркменистан и западен Афганистан. За първи път е култивиран в западна Азия, по-късно е пренесен към Средиземноморието, а още по-късно към Калифорния и Австралия.

Отглежда се заради вкусните си висококалорични ядки, богати на витамини и минерални вещества.

Дървото израства до 10 м височина. Листата му са перести, сезонно сменящи се с дължина 10–20 cм.

Шамфъстъкът е пустинно растение, което се отличава с високата си толерантност към солени почви.

Устойчиво е и на големи температурни колебания: от −10 °C през зимата до 40 °C през лятото.

Предпочита слънчев изглед и суха почва, не вирее добре в условия на висока влажност и кореновата му система е предразположена към загниване през зимата, ако получава твърде много вода, която няма къде да се оттича. Плодът узрява най-добре при дълго и горещо лято.

Растението е двудомно, т.е. отделните екземпляри (дървета) са или мъжки, или женски. Цветовете са еднополови, без венчелистчета, съцветието е от тип „метла“. Само женските дървета произвеждат ядки и има пълна реколта през годината.

Плодът е с твърда белезникава костилка, съдържаща удължена ядка, която става за консумация. Ядката е с бледоморава външна ципа и светлозелено месо, има специфичен аромат.

Растящия шамфъстък се струпва на гроздове по дървото. Когато плодът узрее, черупката на ядката се разпуква с характерен звук. На всеки две години дървото дава средно 50 килограма ядки, около 50 000 на брой.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук