Посланикът на САЩ в България Херо Мустафа бе засечена тази сутрин да излиза от църквата „Св. Йоан Алитургетос“ в Стария град на Несебър.

Г-жа Мустафа бе с двете си деца и няколко служители от посолството. Тя бе любезна да разговаря с екип на Флагамн.бг, но само до частта за характера на посещението й в древния град, защитен от ЮНЕСКО.

Тя спомена, че е посещавала и Бургас и смята, че e прекрасен град. Същите били впечатленията й от Несебър, където знаела, че имало много история и днес се уверила в това.

Мустафа е в Несебър на лично посещение, за да види как са усвоени 706 хил.щ.д., които бяха отпуснати от посланическия фонд на САЩ през 2014 година – при мандата на посланик Марси Б.Рийс за реставрация на „Св. Йоан Алитургетос“. Херо Мустафа бе силно впечатлена от църквата й я определи за великолепна.  

Тя посети и малък музей в сърцето на Стария Несебър, без да дава обяснения защо точно него избира, за да окаже своето внимание.

В същото време по улиците на Стария град се усещаха засилените мерки за сигурност. Служители на МВР имаше и пред Централния музей до големите градски порти.

Херо Мустафа е в Несебър от 18 часа вчера. Тя и семейството й са настанени в бутиков хотел  Стария град.  

Посланикът ще остане в Несебър до края на деня. Не стана ясно дали ще се види с кмета Николай Димитров. Той е начело на Общината от 2007 година и под неговото ръководство Община Несебър реализира съвместния проект за храма „Св. Йоан Алитургетос“.

Какво още каза Херо Мустафа, вижте във видеото: