Най-добрият приятел на човека отново може да се окаже безценен! На летището в Хелзинки бяха назначени кучета като част от финландски пилотен проект за ранно откриване на коронавирус при хора. Този алтернативен метод ще бъде тестван в продължение на четири месеца.
 


Доброволното преминаване на тест, в който куче участва и отделя общо минута на пътника, дава резултати само за десет секунди, твърди Анна Хелм Бьоркман, член на изследователския екип на Университета в Хелзинки.
 
Подобни изследвания се провеждат в САЩ и ОАЕ, но финландците са напреднали най-много и ще имат най-голямата извадка.  
Изследователите в Дубай започнаха да използват кучета през лятото, за да анализират проби от пот, взети от произволно избрани пътници.
 
Първите резултати показват, че точността на теста е повече от 90 процента.
 
Промените в здравето могат да повлияят на миризмата на хората, посочват изследователите, а кучетата могат да помиришат много неща - от скрити наркотици и бомби, до рак, инфекции и други здравословни проблеми.
 
По-рано тази година финландските учени стигнаха до заключението, че кучетата могат да открият наличието на вируса при хората. Точно както в Дубай и на летището в Хелзинки са разположени кучета, които ще подушват проби от пот и няма да влизат в контакт с пътниците.
 
Тези, които се съгласят на теста, ще дадат проба от пот от врата, обяснява Ана Хелм Бьоркман.
 
Независимо от резултата от теста, те ще бъдат посъветвани да се подложат на стандартен PCR тест, за да могат изследователите да наблюдават колко точни са кучетата. Тестовете са безплатни за тези, които са пристигнали със самолет от която и да е дестинация.
 
Според Ана Хелм Бьоркман, предварителните тестове показват, че кучетата могат да откриват коронавирус по-точно от тестовете за изпитване и тези за наличие на антитела. Също така кучетата могат да открият, че човекът все още не е "положителен", но че ще стане такъв през следващите седем дни.
 
На летището ще има кучета от различни породи, а от 16 кучета, които са преминали теста, само четири са готови за работа.