Няма желаещи млади спасители, които да работят на плажовете по Южното Черноморие.

На плажа в Бургас все по-рядко идват нови кадри, които да работят като морски спасители.

Повечето от кандидатите, след като завършат курса за водноспасителна дейност, се насочват за работа на басейни или в аквапаркове.

Липсата на млади спасители по плажовете се дължи на няколко фактора. Те са свързани с по-добрите условия, които се предлагат на басейните в сравнение с тези на морето. Току-що завършилите курса по водно спасяване споделят, че отговорността на плажа е по-голяма и не се чувстват достатъчно подготвени.

“В аквапарк ще започна работа. Там ще работя на басейн. Аз лично предпочитам спокойствие. За морето е голяма отговорност и аз не се чувствам готова на тази стъпка”, споделя пред БНТ Ева Стоянова, кандидат за спасител.

“Към басейн смятам да се ориентирам. - Защо? - Предпочитам на басейн, защото на морето се случват повече инциденти.”, допълва Йоан, кандидат за спасител

“Това е втория курс за тази година. Първият курс беше 17 човека за басейн и 2-ма за море. Този курс е 13 човека за басейн и 4-ма човека за море. Като цяло даже е предвиден още един курс, който ще започне след Великден и се надяваме пак да има горе-долу същата бройка”, каза Мария Златкова, инструктор към “Водноспасителна служба” към БЧК-Бургас.