Софийски градски съд /СГС/ прие гражданския иск на Топлофикация-София към Валентин Димитров за около 1,6 млн. лева, предаде репортер на Агенция БЛИЦ.
Посочените суми в него са различни за всеки един от обвиняемите. 
Срещу Валентин Димитров има вече три повдигнати обвинения по това дело. Това заяви обвинителят Божидар Джамбазов. Първото обвинение е за закупуване на луксозни храни /сини сирена, артишок и др./, като за три години Топлофикация е похарчила половин милион лева за тези продукти. Разходите са правени от изпълнителния директор, но Съветът на директорите също е обвиняем, защото не е оказвал контрол. Второто обвинение е, че при закупуването на рекламни материали има фрапираща разлика на цените, които са от пазарната стойност на продукта и обявената от Топлофикация цена, като тези материали са били доставени в дружеството. Срещу Димитров и компания е внесено и обвинение относно събиранията на вземанията. Смята се, че не е било необходимо да се плащат милиони за уведомяване на длъжниците, защото тези данни ги е имало и в сметките, заяви Джамбазов. Назначавани са фирми, които са извършвали подобна дейност, като по този начин се е получавало дублиране на функции. Следобяд заседанието ще продължи да разпитва 8 свиделя по делото.
Делото е срещу Валентин Димитров - Топлото и още петима негови бивши колеги, които са участвали в Съвета на директорите на Топлофикация. Обвинението срещу тях е, че в периода 2003 -2006 г. дружеството е ощетено с 2 милиона лева, като парите са изхарчени за купуване на горива, реклами, джакузи, джет и др. луксове. Освен Топлото пред темида са изправени Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Преди да бъде даден ход на делото адвокатите на обвинените поискаха връщане на делото към прокуратурата за отстраняване на грешки. Част ог обвинените не са участвали в досъдебното производство като по този начин не са успели да се защитят в началото, протестираха защитниците. Според адвокатите обвиненията не са описани правилно и разбираемо. След кратко съвещание съдът обаче намери, че няма нарушения до започване на съдебното производство и отхвърли всички други искания и мотиви на защитниците, като даде ход на делото. Веднага след снемане на самоличността на подсъдимите от Топлофикация предявиха граждански иск към обвиняемите. /Милан Николов, БЛИЦ