Френският певец и композитор Шарл Азнавур, наричан ”френския Франк Синатра”, е удостоен с почетна холивудска звезда за приноса си към изкуствата и арменската общност. Сенаторът на щата Калифорния Кевин де Леон лично връчи плакета на изпълнителя и го нарече "един от най-великите живи артисти".
Приемайки плакета, 92-годишният Азнавур сподели, че за него е голяма чест да получи подобно признание и се чувства изключително развълнуван и щастлив. Почетната церемония се състоя преди последния концерт на ветерана на френския шансон от турнето му в Северна Америка. Въпреки възрастта си Шарл Азнавур все още концертира по света. Зад гърба си той има 80-годишна кариера. От албумите му са продадени над 100 милиона копия.

Някога за него критиците казват, че е грозен, нисък и че има ужасен глас. 51 албума по-късно обаче Шарл Азнавур е жива легенда. 
Ако той е най-успешният френски певец в света и автор на текстове, които дефинират поп културата във Франция от десетилетия - то е именно защото 

песните му носят риска да бъдат напълно отхвърлени

В концертите си Азнавур се превъплъщава в различни образи с драматични жестове, сякаш е мим. Той обаче е актьор, който пее вместо певец, който играе, какъвто е Франк Синатра напримерЕдит Пиаф, Пиер Рош, Жан-Луи Марки го приемат в своя кръг, а Пиаф го взема под опеката си. Тя го нарича „моя дрезгав ангел”


След около 1200 песни и 100 млн. копия на албуми, продадени в продължение на 80-годишна кариера, Азнавур все още композира и пее на сцената.
Франция го обожава като последната жива легенда на една златна епоха.

Подобно на много популярни певци, представлявали същността на Франция - като Жорж Мустаки и до някаква степен Едит Пиаф, Азнавур е оформен от чуждестранните си корени.
Роден като Шахнур Варенаг Азнавурян в Париж, син на актьор и певица, избягали от арменския геноцид, той 

напуска училище и става актьор още на 9-годишна възраст

Оцелява в германската окупация на Париж, като пее по кабаретата, докато родителите му укриват други арменци, евреи, руснаци и комунисти в апартамента си. По-късно баща му се присъединява към Съпротивата.


Шарл пише песен и пее със Силви Вартан

Но пътят на Азнавур към успеха е дълъг и мъчителен. Френските критици го отхвърлят като отблъскващо грозен, твърде нисък, с ужасен глас и съмнителни заглавия на песните.
Едва към края на 50-те години, десетилетие след като Пиаф го е взела за текстописец, съквартирант и момче за всичко, той най-после започва да пробива.
През 1960-а играе свенливия и изтерзан пианист в класическия филм на Франсоа Трюфо от Новата вълна "Застреляй пианиста" (а след това играе в още цели 60 филма).
Но световната му слава като певец се затвърждава през 70-те години с триумфално навлизане на музикалния пазар както в САЩ, така и във Великобритания - нещо, което той приписва на отличния превод на текстовете си на английски.

Шарл се жени два пъти, но в личния си живот не е толкова щастлив. През 1971 г. сключва трети брак с шведката Ула Тюсел. Шарл Азнавур, който е баща на 6 деца от три брака, посвещава творчеството си не само на любовта. Той живее щастливо с нея и с трите им деца на брега на Женевското езеро. Това не му пречи през 1973 г. да започне роман с голямата американска певица и актриса Лайза Минели. По това време тя преживява тежка интимна криза и се опитва да намери спасение в опиатите, но не й се отдава. Разликата в годините между Азнавур и Минели е 22, актрисата е лудо влюбена в него и мечтае за по-голяма близост. По това време арменецът е в творческа депресия и чувствата на младата жена го освежават. Двамата поддържат връзка до 1993 г.

В наши дни Азнавур е "динозавър" - по негови собствени думи, който продава собствения си неостаряващ имидж

Нямам никаква представа какво е усещането да бъдеш на 92 години, казва той невинно - не се чувствам стар. Винаги съм считал, че човек никога не бива да губи детския поглед към живота.

На ръст едва 160 см, той седи постоянно изправен (държането на раменете изправени е една от тайните на вечната му младост). Но по отношение на сценичните изпълнения той е брутално искрен.

Кралицата на френския шансон и кабаретна суперзвезда Едит Пиаф кара Азнавур да си направи пластична операция на носа преди 50 години. Тя го тормози в продължение на месеци, за да намали считания от нея за твърде голям нос. В крайна сметка той ляга под ножа и после отива тя да види резултата.
Преди ми харесваше повече, казва тя. Има песен за Пиаф в новия албум. Това е първият път, в който пише за нея, въпреки че са живели заедно - платонично - в продължение на 8 години. “Бяхме като братовчеди и абсолютни съучастници във всичко. Никога не съм имал любовна връзка с нея - това ни спаси". 

Винаги съм се чувствал стопроцентов французин

Това много дразнеше арменците в Армения, но сега са посвикнали.Преди няколко години Азнавур предизвика сериозни вълнения във Франция, като заяви, че е плащал подкупи на политици от целия политически спектър, след като е научил, че му предстои проверка от данъчните, някъде през 70-те години. Последвалата данъчна проверка не открива нередности.

Десетилетия по-рано той напуска Франция, за да живее от другата страна на границата - в Швейцария. Това не беше данъчно изгнание, обяснява той с горчивина. - Нямах и стотинка, когато заминах.

Фразата, която Азнавур вероятно мрази най-много, е "прощално турне".

Той се кълне, че никога не е изричал тези думи и се зарича да продължава да пее до смъртта си. "Трябва да се научиш да ставаш от масата, когато любовта вече не се сервира", някога бе изпял той.

Но докато публиката все така продължава да му поднася безкраен резервоар от любов, той охотно "остава на масата" с нея.

Подготви Паулина БОЯНОВА