Къде е границата между гражданското неподчинение и нарушаването на закона?

"Трябва да се разделят протестите на две - активните протести срещу институциите и политическите сили, и другите, които пречат на гражданите да водят нормален начин на живот", посочи политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него блокирането на улици и булеварди има силно въздействащ ефект, но когато това стане ежедневие вече придобива измеренията на тормоз.

Стойчев определи действията на протестиращите като самоправство, след като той самият стана обект на словесни нападки от страна на протестиращите през изминалата вечер."До този конфликт се стигна поради липсата на полиция. От началото на протестите виждам странни действия, от страна на органите на реда", каза още социологът Светлин Тачев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 Според него вина трябва да се търси и у двете страни.

"Полицията не трябва да допуска да има блокади, тъй като те са напълно незаконни. Органите на реда трябва да въдворяват ред", допълни Стойчев.По думи на Тачев ситуацията с протестите се преекспонира.

"В Европа можем да наблюдаваме много по-тежки форми на протести и безредици, като жълтите жилетки във Франция, които запалиха центъра на Париж. Подобно нещо в България би станало много трудно", каза още Тачев.

Стойчев смята, че блокадите настройват нормалните хора срещу протеста, а според Тачев за властта е по-лесно да остави да има конфликт между гражданите. Двамата гости са на мнение, че настроенията на избирателите са настроени към извънпарламентарни кандидати, тъй като гражданите търсят нещо ново.