Националният оперативен щаб (НОЩ), а не регионалните здравни инспекции ще вземат решение за налагане на новите противоепидемични мерки, пише Флагман.бг.

Това е причината на вчерашното заседание на Областния противоепидемичен щаб в Бургас да не се предприемат кардинални решения със затварянето на молове, фитнеси и детски градини.

Припомняме, че вчера се преустановиха всички публични мероприятия в региона, както и увеличи ресурсът за лечение на ковид болни.

От събота ще има 551 легла, а всяко здравно заведение ще трябва да осигури минимум 30 % от капацитета си за коронавирус.

По време на пика на втората вълна леглата бяха 521. Сега прогнозите са за още по-сериозен натиск върху здравната система.

Заради това, днес лекарските съсловия поискаха налагането на незабавно затваряне на всичко, защото са на предела на силите си, а според техните изчисления все още не е настъпил истинският пик.  

Очаква се решението на Националния оперативен щаб, което ще бъде съобщено утре в 10 часа.

Според информацията, с която се разполага, не е изключено за налагане на 14-дневен локдаун, който да започне от събота за София и от понеделник за цялата страна.

Две са обсъжданите идеи.

Първата е затваряне на всичко - детски градини, училища, молове, ресторанти, заведенията към хотелите, нехранителните хипермаркети и задължително носене на маски на открито.

Идеята е този път да няма двоен аршин – да не се допуска, например, срещу скромна сума да се регистрираш като гост в хотела и използваш ресторанта, както и да няма големи струпвания в обекти, които не са от първа необходимост. За тази идея се застъпва лекарското съсловие.

Политическото търси прагматичното решение. Исканията са за частичен локдаун за две седмици със затварянето на молове, фитнеси, кина, детски градини и училища.

Другите ще останат да работят, но при засилени проверки, включително и ресторантите. За тях изискването ще е до 22 часа и до 50 % от капацитета им.

Междувременно днес от най-големите ресторантьорски организации Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията призоваха да не се прилагат дискриминационни мерки.

„Всичко или нищо. Идеята за частично двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения, няма да доведе до нужните резултати, а и никой не вярва, че локдаунът ще е за 14 дни.

Подобен период за блокиране ще е възможен само, ако той обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, с изключение на тези от първа необходимост“, пишат в становището си от браншовите организации