Не съм обмислял оставката си. Неправилно съм разбран. Мой заместник-министър бе освободен, което бе знак да се замисля как работя. Това заяви проф. Христо Хинков, министър на здравеопазването, в ефира на бТВ.

„Аз имам свободата да посоча един или двама заместник-министри, другите са назначения на премиера. Един човек, който аз заварих, не е назначение на премиера, беше главният секретар и го освободих, защото не харесвах работата му – твърде хаотична и неорганизирана. Имам доверие на премиера и решенията му, той също ми вярва”, коментира той.

На въпрос има ли фармамафия, министърът заяви: „Това е доста описателна дума. Ако изчезне едно важно лекарство за определен период от време, това променя лечението на пациента, който трябва да го получава. Това може да се нарече убийство от разстояние.

По думите му България е малък пазар и не можем да привлечем компаниите за лекарства с ниските цени у нас.

Той обвини бившият здравен министър Асена Сербезова, че е част от „играта с лекарствата”. „Има 65% задоволеност на пазара, останалото се изнася.”

 „Познавам Иванка Динева доста отдавна. Направих една грешка, нарекох я „компрометирана личност”. Тя е добър специалист, в момента върши перфектна работа в Агенцията за медицински надзор. Всичко е въпрос на текущ контрол – ако един човек е дисциплинарно уволнен, както е тя, не значи, че не може да се справи със задълженията си на новата позиция. Консултирал съм се с премиера, преценил съм, че тя ще ми свърши работа.”, каза още той.

Проверката за случая „Даная” продължава, в най-скоро време вече трябва да има отговори. В „Майчин дом” също се очакват резултати от проверките, поясни здравният министър.

„Частната практика не е забранена у нас. Лекарите с такава частна практика постигат големи резултати. Етично е дотолкова, доколкото този човек си получава парите с работа. „Майчин дом” върви добре, болницата стои добре във финансово отношение. Не са пренаписвани финансови доклади, имаше такива опити обаче”, каза още той.

„В момента вирусът е отслабен и ваксинирането гарантира, че ако заболееш, ще премине леко болестта. Че има опашки за ваксини, има ги, но има достатъчно противогрипни ваксини”, допълни той.

„Аз спрях продажбата на луксозната вила във Велинград. Това е измама. При нас са пратени снимки на една съборена сграда, ние мислим, че се продава тази сграда, а не луксозна вила. В последния момент спряхме продажбата и сме подали сигнал към прокуратурата”, обяви министър Хинков. Оценителят на вилата е изпратил фалшивите снимки.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук