Попълнете търсена ключова дума или фраза

Ще забранят ли бездимните цигари и наргилетата на закрито и какво следва?

https://blitz.bg/obshtestvo/shche-zabranyat-li-bezdimnite-tsigari-i-nargiletata-na-zakrito-i-kakvo-sledva_news619529.html Blitz.bg София, България 11 Авг. 2018, 08:31 613 прочита 0 коментара
Не може да се правят сравнения дали наргилето е по-вредно от цигарите. Това каза пред Дарик пулмологът д-р София Ангелова във връзка с предложеното от Здравното министерство разширяване на забраната за пушене на закрито, включително и за бездимните цигари и наргилетата. Д-р Ангелова допълни, че всяко нещо, което се пуши е вредно. Хора от бранша обясниха, че промени в закона са нужни, но предложените за момента действия са твърде дръзки. Според собственици на наргиле барове, ако законопроектът бъде приет, има опасност много хора да загубят работата си, заведения да бъдат затворени и туризмът да пострада значително.
 

Здравното министерство предлага разширяване на забраната за пушене на закрито, като занапред тя ще важи и за бездимните цигари и наргилетата. Освен това се променя дефиницията на закрито обществено място, така че в нея ще попадат и преградените с найлон тераси, тротоари и дворове. Пред Дарик пулмологът д-р София Ангелова обясни, че твърденията, че наргилетата са по-вредни от цигарите, не са верни, защото подобен извод не би могъл да бъде направен:
 
„Не може да се каже, че наргилето по не е вредно от цигарите или цигарите са по не вредни от наргилето, защото и двете са вредни. Когато се извършва процесът горене, се отделят токсични вещества. При цигарите гори тютюнът, при наргилето също гори - дали ще е ароматен тютюн, дали ще бъде истински тютюн или каквито и да е неща, които се слагат върху въглищата, те горят“, каза д-р Ангелова.
 
Хора от бранша обаче са категорични, че подобни промени в закона ще наложат затварянето на много заведения в страната и ще се отразят отрицателно на туризма. По думите на Димитър Шопов, който е собственик на един от популярните наргиле клубове в столица, промени в закона са нужни, но не и когато са толкова крайни:
 
„Промените трябва да се случат по някакъв начин и под някаква форма, обаче в момента са направени така, че да затворят голяма част от бизнеса, който се занимава с наргилета. Ние не сме се регистрирали като наргиле бар, защото не съществува като възможност, а не защото искаме да заблуждаваме хората и да ги привличаме да се тровят“. Според съдружника на Шопов - Марио Спасов, наистина трябва да се забрани пушенето на наргиле, но само за непълнолетните хора.
 
Трябва да се направи със закон, че под 18 години деца не трябва нито да пушат, нито да си купуват тютюн за наргиле, нито пък да ходят по наргиле барове. Това трябва да се направи, защото нашата идея е не да тровим малките деца и обикновените хора. Ние правим барове, предлагаме наргилета в тях с идея, че там идват хора, които искат да отидат и да поемат риска да пушат наргиле или да стоят на задимено помещение, където се пуши наргиле. Ние на никого не искаме да натрапваме наргилето, а просто този човек, който е решил, че му се пуши наргиле, да има къде да отиде“, каза Спасов.
 
По думите на хората в бранша има значение с какви въглени и аромати се прави наргилето и това също определя колко вредно ще бъде то. Собствениците на наргиле барове казаха, че някои от наргилетата дори не се правят с тютюн. Д-р Ангелова обаче обясни, че дори и тези наргилета са вредни:
 
„Факт е, че обемът дим, който поемат за два или три часа, колкото стоят в наргиле бара, е много по-голям, отколкото когато изпушваш цигара“.
 
Според хората в бранша предложението за промени в закона не случайно се прави в края на лятото, когато повечето хора са на почивка. Шопов обясни и че точката, която забранява пушенето на наргилета на обществени места, е само малка част от целия закон и така вероятно тя ще бъде приета заедно с всички останали, без някой да вземе отношение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам