Ако официалните данни от преброяването на населението бяха приложени към отминалите избори, то трите столични избирателни района щяха да получат допълнителни мандати, за сметка на регионите с намален брой жители. Това съобщи за БНТ Димитър Димитров от ЦИК.

Според "Прозрачност без граници" е време да се промени изборното законодателство, за да е възможно окрупняване на най-малките региони, за да не се изкривява вота на избирателите от приливане на мандати.

На отминалия в неделя вот 240-те мандата бяха разпределени на базата на последното преброяване от 2011 г. Обявените ден по-късно от НСИ официални резултати от новото обаче показват свиване на населението с над 800 хил. души, което при следващи избори ще размести мандатите.

"Вероятно половината от районите, по груби сметки, ще станат 4 мандатни, а софийските значително ще се увеличат. Може би и Варненския, ще добавят няколко мандата, но конкретните сметки ще бъдат направени тогава, когато се огледат внимателно масивите с базите данни на населението", обясни Димитър Димитров.

Отсега обаче може да се каже кой град ще получи най-много от преразпределените мандати.

"София е един от градовете, в които има увеличение на населението. Приблизителните оценки на експертите са, че от сегашните общо 42, потенциално могат да се увеличат до около 50 мандата", каза Ваня Нушева - експерт по изборен процес, "Прозрачност без граници".

Тъй като 4-мандатните райони са защитени от Изборния кодекс като най-малки, ще бъдат свити районите с 5 и повече мандата, в които НСИ е отчело спад на населението.

"Враца - тя в момента има 6 мандата, вероятно Монтана, Добрич, Шумен, вероятно и Хасково. Наистина необходимо е да се прецени и и да се направи точно изчисление", каза още Ваня Нушева.

При новото пренареждане обаче няма да има облагодетелствани или ощетени партии. "240 мандата се разпределят между гласовете на партии и коалиции подадени във всички райони, т.е. в цялата страна. Броят на спечелените мандати няма как да се промени. Той ще остане същия", каза Димитър Димитров.

Според експертите по изборно законодателство, има по-справедливо отразяване на волята на избирателя от прехвърлянето на мандати.

"Един от вариантите би бил окрупняване на районите, така че едновременно да бъдат отчетени актуалните данни на НСИ, но и да не пречи тази разпоредба в Изборния кодекс за минимум 4 мандата, на спазване на принципа за единна норма на представителност", посочи Ваня Нушева.

Проблемът с мъртвите души в изборните списъци също може да бъде решен. "Различни експертни предложения има в тази връзка, но със сигурност е необходимо да бъде съставен регистър, който да служи само и единствено за целите на изборния процес", добави Ваня Нушева.

Дали малките мандатни райони ще бъдат окрупнени и дали ще има изборни списъци, различни от тези на ГРАО за следващия вот, зависи само от волята на парламентарните партии да променят изборния закон.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук