В момента най-актуални сред фалшификаторите са д​​​​​​окументи за самоличност и дипломи. "Става въпрос за лични карти, шофьорски книжки, паспорти. Цените зависят от качеството. Личните карти се правят и от старите образци, които са валидни до догодина, и вече от новите. Средно цената на комплект документи за чужденци е 2000 лв. Тези фалшификати се ползват главно от лица, които са с влезли в сила присъди и искат да напуснат страната", това твърди в интервю за "Телеграф" шефът на сектор „Фалшификации“ в ГДБОП Дарин Костов.

Ето какво коментира още той: 

Г-н Костов, най-фалшифицираните пари у нас са от 50 и 100 евро. Възможно ли е обикновен човек да ги разпознае и как?
Има много добри фалшификати, които е почти невъзможно да се разпознаят на външен вид. На улицата е трудно особено за по-възрастните хора. Но трябва да се знае, че релефът, който имат истинските пари, е доста по-добре направен от фалшивите и на пипане, ако човек положи малко старание, може да го установи. На светлина пък може да се види защитната нишка.

- Кой човек на улицата има време да пипа толкова детайлно банкнотите или пък разполага със специалната лампа?
- На пръв поглед на улицата може единствено релефа да се види и водния знак, като се обърне срещу светлина. Но и това не е гаранция, защото тези неща се правят. Често срещано е от възрастни хора да купуват животни с фалшиви пари, като предлагат да плащат с евро. Призовавам хората да са бдителни и да искат особено по-големите сделки да минават по банков път. При разплащанията в кеш се случват, за съжаление, измами с фалшиви пари.

Къде в момента у нас се разпространяват най-много фалшиви пари?
Най-много се разпространяват лятото по морето, където има чужденци. Има и такива, които се представят за чужденци, опитват се да вкарат в обръщение фалшификатите по чейндж бюра, по ресторанти. Като цяло пътят на фалшивото евро обаче е към Западна Европа. Фалшификаторите избягват да ги разпространяват у нас. Има си причина-защото по-лесно стигаме до тях. В Западна Европа еврото е в обръщение, официална валута и хората не обръщат такова внимание. Освен това пътят до фалшификаторите е доста по-дълъг.

Имате ли данни колко фалшиви пари се въртят у нас?
Делът на оборота не е голям, но точната статистика е в БНБ. По-скоро у нас е производството, а разпространението е в Европа.

Кои са най-фалшифицираните доларови банкноти?
Банкнотата от $100. Пътят на доларите е обратен на еврото. В повечето случаи се използват в Близкия Изток и бившите съветските републики-Молдова, Украйна. Наблюдаваме, че там където има зони на конфликти, се разпространяват много доларови банкноти, с тях се разплащат всякакви сделки кеш.

- Българите са известни като топ фалшификаторите на пари в Европа. Най-добрите колко души са?
За съжаление, е така, даже не само в Европа, а и в света са едни от най-добрите. Ние обаче имаме най-голямото противодействие по тази линия и това е статистика на Европол, не наша. Трябва да ви кажа, че работим изключително добре с партньорските служби, най-вече със Сикрет Сървис и Европол. Що се отнася до това колко са най-добрите в този занаят-около 10 човека са, но половината са в затвора.

Прави обаче впечатление, че не се отказват и като излязат от затвора отново започват да печатат фалшиви пари?
Да, абсолютно. Има хора, които сме хващали по няколко пъти, лежали са в затвора и след излизането започват отново. Давам ви пример с разбитата печатница на Слънчев бряг. На групата бяха повдигнати обвинения преди две седмици от специализираната прокуратура. Конкретно едно от лицата го хващаме втори път. Първият беше през 2016 г. като печатницата му тогава беше в Пловдив. Вторият беше в края на миналата година в Слънчев бряг.

Помните, че открихме шкаф, скрит в специално наета квартира в Пловдив, с готова продукция. Въпросният човек използваше методи от нашата работа, за да се прикрие-например оставяше си колата в друг квартал, сменяше превозните средства, всякакви форми на секретност. И този фалшификатор въпреки, че беше хващан и има присъда, пак продължи. Печатниците ги правят на места, където на пръв поглед все едно не се развива никаква дейност. В Слънчев бряг я бяха скрили в подземията на хотел „Кантилена“ при гаражните клетки. Дори гостите да слязат да си оставят колата, нищо не виждат. Стените бяха изолирани, печатницата във Варна също беше така, за да не се чуват машините.

- Колко струва оборудването за фалшиви пари?
- Една хубава машина е в порядъка на няколко десетки хиляди евра, а тя не е само една. Смятайте. Набавянето на материали също е процес, който изисква контакти и то най-вече от Китай. Причината е, че оттам идват и хартията, и холограмите, и консумативите. Пратките не се взимат директно, те първо обикалят през съседни страни, за да си заличат следите, чак тогава пристигат у нас. 

- Как успяхте да ги хванете, щом са толкова конспиративни?
- Използваме тяхната слабост, а и винаги се провалят, не са толкова умни за колкото се мислят. Ние полагаме много усилия, защото държат всичко в голяма конспирация. Добрият екип дава резултати в работата ни. Използваме всички законови възможности, включително служители под прикритие, СРС. Но става все по-трудно, защото никой от фалшификаторите не използва вече телефон. А и за да има достатъчно доказателства да се докаже печатарска дейност, трябва да ги хванем в момента на печатане. 

- Какво е характерно за най-добрите фалшификатори?
- Печатането на пари е много специфично, правят го хора, които имат изключително добри познания по печатарство и полиграфия, които в миналото са работили например това легално, а в последствие са се преориентирали. Като хора са затворен кръг, не показват висок социален статус, затворили са се в едно общество, контактите са ограничени между тях самите, не дават да влезе чужд човек в тяхната среда. Доста от тези най-добри фалшификатори, за които ме питате, вече са натрупали стаж, ако мога така да кажа, и не се занимават пряко с изработката. Те стоят на върха на пирамидата и разпределят задачи, не се докосват до нищо, което може да ги уличи в престъпление.

- Колко печелят?
- Ако например направят тираж от 10 000 000 евро, 20% е печалбата им или 2 000 000 евро. Тиражът се прави от най-търсените – 50, 100,200, 500 евро. Организира се база, набавят се материалите, пуска се тиража. В последствие печатницата се заличава из основи, маха се всичко оттам, мият се валяците, за да няма улики и тиражът се разпределя на 2 или 3 места по няколко милиона. Пазят го хора на по-ниско ниво в групата, които са т.нар. склададжии и когато има интерес за покупка, ги дават на други лица, които пък отговарят за продажбата.

- Освен пари тези хора печатат и дипломи, документи. Кое е най-актуално в момента за фалшифициране?
- Документи за самоличност и дипломи. Става въпрос за лични карти, шофьорски книжки, паспорти. Цените зависят от качеството. Личните карти се правят и от старите образци, които са валидни до догодина, и вече от новите. Средно цената на комплект документи за чужденци е 2000 лв. Тези фалшификати се ползват главно от лица, които са с влезли в сила присъди и искат да напуснат страната. Другите са мигрантите, които взимайки такива фалшиви документи, разчитат да се придвижват в ЕС безпрепятствено, но ги хващат редовно. Що се отнася до дипломите – най-много се издават за средно образование заради шофьорските книжки. Засичаме и дипломи от университети, но са по-малко. Те и от Харвард могат да напечатат, ако занесете образец.

- Само преди ден разбихте група, която правеше скимиращи устройства, с които източваха парите на хората във Франция. Какво е характерно за бандата?
- Имаха работилница, където сглобяваха техниката. Това е група, която преди време е установена във Франция. Слагали са скимиращи устройства на колонки за бензин. Установени са по камерите, френските колеги се свързаха с нас и със специализираната прокуратура започнахме работа. Разкрихме къде ги правят -в Добрич е работилницата. Поръчват и изпращат през куриерски фирми частите, а пратките са на името винаги на различни хора.

- Българите къде зад граница източват най-много карти?
- Самото източване се прави от Индонезия и страни от Южна Африка, където банкоматите не работят с чип. Скимирането на данните се прави основно във Франция, Италия, Англия и Германия. Те са най-потърпевшите държави. У нас бяха опитвали преди време по морето да точат карти-на Слънчев бряг по-конкретно, но вече тази тенденция затихна, избягват да го правят вече в България, просто ги хващаме всеки път. Затова искам да благодаря на колегите, екипът е много сериозен и резултатите го показват.

- Може ли обикновен човек да разбере, че на банкомата има скимиращо устройство?
- Не всеки път се вижда, но по-елементарните устройства на пръв поглед като сложите картата и устата на банкомата се клати, значи нещо не е наред. На това място се залепва устройството за скимиране. Трябва да не се тегли от такъв банкомат. Другият начин да се защитим-е да се крие пин кода. Напоследък обаче има такива устройства, които се пъхат в устата на банкомата, и записват информацията, в същото време няма никакви видими белези, че нещо е манипулирано.