Фабрики за нелегални цигари в чужбина, подкупи, които е трябвало да бъдат дадени на паркинга на Народното събрание и много връзки в МВР и митниците. За всичко това разказа председателят на ДАНС Пламен Тончев в парламентарната комисия по случая с аферата в Агенция "Митници".  

"ДАНС работи по групата на Стефан Димитров, Марин Димитров и Паскал от средата на 2022 г. Тогава постъпи оперативна информация за престъпната им дейност, свързана с контрабанда.

Тя показа, че са свързани с контакти между чужди и български граждани, които имат нужда от коридори през различни ГКПП-та, длъжностни лица от МВР и митниците", разказа за акцията в митниците председателят на ДАНС Пламен Тончев в ресорната парламентарна комисия. 

Контактите им са били от ниските нива до ръководни служители на гранични полицейски участници. Марин и Стефан Димитрови имали влияние в МВР. Поддържали връзки с хора от политическото и професионалното ръководство.

"С Живко Коцев поддържат контакт от времето, когато е директор на ОДМР-София. Контактуват с Венцислав Кирчев от времето, когато беше директор на ГДНП, както и с Петър Субев от "Гранична полиция".

Той участва на конференция в Барселона за борба с контрабандата. В резултат на това Димитрови оказват влияние за кадрови промени в интерес на престъпното сдружение.

За целите са създали мрежа от връзки - Тихомир Костов на Капитан Андреево, Теодор Димитров, установени са конкретни случаи, когато служителите им предоставят класифицирана информация и използват влиянието им за кариерно израстване. Има СРС-та.

Така е установено, че съпричастен е и Паскал. Той е незаобиколим фактор в производството и контрабандата на нелегални цигари.

Членовете на престъпната група разполагат с пълния разпит на свидетел, който ги уличава в престъпления. Това излага живота му на опасност. Интересното е, че разпитът е установен в Стефан Димитров", разказа Пламен Тончев. 

Издадоха схемата за пачки на ПП, свързана с митниците и Паскал, и Бойко Рашков е в кюпа

"Паскал работи с лице от Турция, което може да осигури от през Лесово и Капитан Андреево всякакъв вид контрабандни стоки, включително наркотици.

В началото на 2024 г. Паскал започва изграждането на нов канал за цигари с неплатен акциз", посочи Тончев пред депутатите. По този канал е проследена товарна пратка на хляб. Камионът минал границата с Гърция. Композицията се завръща обратно в страната, продължава към Разлог и гара Костадиново.

Шофьорът е българин и живее в село до Пазарджик. На 29 февруари камионът минава с ферибот в Румъния. Шофьорът декларира, че превозва тестени изделия. В координация с Румъния камионът е проверен. Намерени са 742 кашона цигари без бандерол. Тогава групата решава да промени маршрута.

"Марин и Стефан Димитрови имат роля за контакт с длъжностни лица с цел протекция. Стефан Димитров е изградил доверителни отношения с Петя Банкова, Людмил Маринов и Живко Коцев. След залавянето на камиона в Румъния Стефан Димитров е подготвял дарове за длъжностните лица. Трябвало е да бъдат предадени на паркинга до сградата на Народното събрание. Знаете, че при изземванията бяха открити много пари", каза председателят на ДАНС. 

В Црънча, където живее шофьорът на камиона с цигари са задържани 1500 мастербокса. Собственикът на камиона е същият, задържан и в Румъния през февруари.

Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Живко Коцев е представял Стефан Димитров пред областни директори в страната като бизнесмен, който внася стоки. Посочвал е, че прави услуга на Бойко Рашков. Със сигурност Димитрови се познават с Рашков. Дейността на групата е международна. Имали са фабрика в чужбина, която е разбита. От началото на годината групата се ориентира към нов вид дейност - внос на готови цигари. Излизат по-евтино и рискът е по-малък", разказа още Тончев. 

Дежавю: Скандален развой с делото срещу шефката на митниците

Само една комуникация има установена между Асен Василев и Стефан Димитров - за назначаването на Недан Хаджиев за шеф на ОДМВР-Хасково.  Стефан Димитров е запознал Петя Банкова и Живко Коцев. Димитров и Банкова поддържали контакти от времето, когато е била зам.-директор на Агенция "Митници". 

При акцията са претърсени адреси на бивши и настоящи митнически служители. Някои са свидетели. Назначени са по времето, когато Павел Тонев е бил директор на митниците. 

"Не е вярно, че служител на ДАНС е свързал Банкова със Стефан Димитров, нито, че агенцията покровителства наркотрафик, каза Тончев в отговор на въпрос от депутатите. 

По-късно скандала коментира и бившият финансов министър Асен Василев.

"Има следствие и съд и трябва да установят реалните факти. Това, което ние видяхме по времето на г-жа Банкова, е рекордно заловени пратки за наркотици, цигари и пари. То е повече от предишните три години взети заедно. Това заяви съпредседателят на ПП Асен Василев пред журналисти в парламента. 

"Не познавам Стефан Димитров. Само Петя Банкова познавам. Не мисля, че някой напада Асен Василев, а сме свидетели на един пошъл политически фарс, който да измести разговорите от идващите избори. Не познавам Паскал. Нямам информация за канал за контрабанда. Г-н Тончев каза, че е имал информация, но не я е предоставил на МФ. Не е казал, че познава контрабандистите", сподели той.  

Асен Василев бе попитан от журналисти кой го е запознал с Петя Банкова и кой му я е препоръчал.  

"Какво значение има това", попита той смутено, избягвайки да отговори на този въпрос.  

"Разговорите за редене на листите ще се случат в следващите две седмици, но това, което е важно да се знае - това, че ДАНС знаят за тези канали и не са уведомили никого в рамките на две години. Това е скандално. Тази разработка е започнала по времето на служебния кабинет - това е другото, което стана ясно. През 2022 година е започнала разработката. Бойко Рашков не беше министър. Кой тогава е покровителствал този канал? И въобще не е подавана информация към нас", заключи той.  

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук