При две от четирите ваксини, които се прилагат у нас, показанията са за лица над 12-годишна възраст. Това е за имунизацията с "Пфайзер" и "Модерна", така че след консултация с медицински специалист, ваксината може да бъде поставена.

Около 7500 са децата на възраст между 12 и 17 г., на които им е поставена ваксина. Около 2500 са лицата на 18 години. Но това е доста нисък процент на ваксинирани лица на тази възраст. Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов пред Би Ти Ви.

Той уточни, че за всяка ваксинация в България е необходима консултация с медицински специалист.

Към момента в Агенцията по лекарства има постъпили само 2 съобщения за нежелани странични реакции при поставени ваксини на лица между 12 и 17 г. - за повишена температура около 38 градуса. Подобни са данните и от други държави, обясни Кирилов.

По думите му в хода на четвъртата вълна на пандемията от COVID-19 е изключително важно да продължи активната комуникация с населението, за да може да всички въпроси да получат своя отговор.

"Виждаме, че големият дял продължава да бъде на хора, които се колебаят. Положителното е, че науката постигна изключителни резултати последните месеци.

Различните възрастови групи използват различни източници на информация, затова не може да бъде един подходът, трябва да се използват всички комуникационни канали. Именно това се случва още от началото на ваксинационната кампания в България. Максимална прозрачност при максимална информираност. Надявам се в следващите месеци да видим едно успокоение на хората", заяви Кирилов.

Към момента 1 172 000 са със завършен ваксинационен цикъл у нас. От тях около 138 000 са с еднодозовата ваксина. Има около 100 000 лица, на които е поставена първа доза. 2 030 000 са близо поставените дози ваксини в България, а доставените са 5,4 млн.

"В последните дни се увеличава интересът към еднодозовата ваксина. За вчера лицата, на които е поставена, са над 3000. Има достатъчно към момента - 249 000 са доставените, очакваме още доставки идните седмици.

Факт е, че в България ваксинацията не се случва в темповете, с които се случва в Европейския съюз, така че трябва да продължат усилията в тази посока", каза Кирилов.

Той потвърди, че е много нисък процентът на хоспитализирани лица с COVID-19, които са с поставена ваксина. 
Кирилов коментира и дали трябва да бъде поставяна трета доза на ваксините.

"Тази тема има два аспекта. От една страна, е чисто регулаторният. За да бъде направена промяна в кратката характеристика, компаниите трябва да предоставят данни от проучвания.

От друга страна, на база натрупания опит от реалната практика, здравните институции могат да предоставят препоръка за лечението с различни продукти. Така че към момента като първа стъпка очакваме препоръката на Европейската агенция и на Центъра за контрол и превенция, на база на което да бъдат взети решенията.

Експертните съвети по имунология ще имат ключова роля в този процес - на базата анализа на личните данни те ще трябва да преценят при кои групи пациенти трябва да стартира третата доза", обясни Кирилов.  

Страната ни има готовност да започне ваксинация с трета доза, когато тя се наложи.

"До момента има различни проучвания. Те показват между 6 и 8 месеца, в които е сигурно, че има протекция след поставяне на ваксините.

Реакцията на имунната система е много индивидуална. Данните към момента са, че има защита за поне 6 месеца след поставяне на ваксината. Спрямо Делта варианта ефикасността на ваксините се запазва висока, макар да е малко по-ниска от данните, които имаме от клиничните изпитвания", допълни Кирилов.