Шефът на КЗП обясни как ще различаваме кои продукти имат вредни вещества
Коментарът е по повод предложената от мултинационални компании светофарна система в етикетите на храните и напитките, която се изразява в цветни кодове със знак за внимание при означаването на количеството хранително вещество спрямо порцията. В случай че съдържанието на дадена хранителна съставка, като сол, захар, мазнини, надвишава препоръчителната дневна доза, стойността ще бъде оцветявана в жълто или червено спрямо количеството. Когато то е по-ниско, цветът ще бъде зелен.
„Тези, които не споделят напълно коректността на този механизъм, твърдят, че обикновено става въпрос за 100 грама или 100 мл, а не за обичайната порция, която се приема от един потребител в рамките на деня, например. Но аз мисля, че този ориентир също е достатъчно добър, защото всеки един би могъл да прецени за себе си на базата на съдържанието, вложените в дадения продукт количества и обичайния дневен прием, които и при сега действащите обозначения по етикетите се отразяват по един или друг начин, коментира Маргаритов пред БНР.
Той отбеляза, че е интересно обстоятелството, че предложението идва от големите мултинационални компании на територията не само на Европа, а в целия свят. „Очевидно идеята надскача границите на Европа, Америка или дадена държава и регион“, посочи още Маргаритов. И изрази мнение, че макар на този етап нейното въвеждане да е на доброволен принцип, в България тя ще се случи.
„Приветствам тази идея и смятам, че е добре тя да бъде въведена по-скоро и самите потребители в практиката като я тестват, ще имаме възможност да получим обратна връзка дали я одобряват и какви предложения биха имали за нейното развиване“, заключи Маргаритов.
Последвайте ни
0 Коментара: