В момента в „Пирогов” са настанени деветима болни от COVID-19. Четирима от тях са интубирани и на апаратна вентилация. За останалите петима се надяваме да бъдат изписани следващата седмица.


Условието за това е дадат две отрицателни проби, заяви пред Нова телевизия директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. 

Той бе категоричен, че изписаните наистина са здрави. "Два отрицателни теста са категорични", подчерта той. 

"Надяваме се, че апаратите за обдишване ще помогнат на тежките случаи, но за възрастните хора е по-трудно, тъй като нямат такива съпротивителни сили. Не зависи от техника или лекарите, а от здравето на тялото", каза още той.

"Към момента в България има достатъчно апарати за обдишване. Затова е важно да отсеем тежките случаи", допълни проф. Балтов. 

Проф. Балтов увери, че реаниматорите се борят за всеки човешки живот до последно. И призова хората да не се поддават на паника и да не се превръщат в хипохондрици. "Всеки от нас се страхува, аз също се страхувам", заяви той.

Проф. Балтов добави, че пред болницата има фургон, през който да минат пациенти със съмнения, за да не се налага да бъде затваряна цялата болница.

"Кой очаква да му се случи нещастието и ние мислехме, че сме подготвени", добави той. 

"Никой от дарителите не е поставял условие, за да ни предаде средства. Имаме изисквания да похарчим парите с морал - за болните от коронавирус или за техника, която ги лекува. 

Благодарение на тези дарения, 2 милиона в средства и 500 000 лв. в материали, закупихме 22 респиратора, монитор и помпи към тях и много други неща. Благодарение на тези средства днес колегите ни работят мало по-спокойно", коментира директорът на "Пирогов". 

"Новите доброволци към "Пирогов" се препращат на логистичния щаб, за да се преразпределят", завърши проф. Асен Балтов.