ВМА вече няма дългове. Това заяви пред журналисти началникът на ВМА бригаден генерал професор д-р Венцислав Мутафчийски, цитиран от БГНЕС.
В киносалона на Военномедицинска академия се проведе Общо събиране на личния състав на болницата. Това е първото събрание на новоназначения началник на ВМА.

„Въпреки че 10 месеца изпълнявах длъжността временноизпълняващ трябваше да се даде кратък отчет за това, което е свършено през тези месеца. Повечето хора очакваха да чуят какво ще става от тук нататък. Сигурен съм, че това ги вълнуваше и затова изложението ми беше насочено към това какво да очакват колегите от тук нататък“, каза началникът на лечебното заведение.

„За повечето беше ясно, че вече ВМА няма дългове. Има една финансова стабилност, която в момента е чудесна, защото и първите три месеца също не води до генериране на дългове. Тази тенденция е от поне последните 2 години - че генерираме приходи в плюс, което ни даде и възможност да изплатим оперативните ни дългове от май месец миналата година досега. Когато ген. Петров отстъпи от тази длъжност задълженията на ВМА бяха някъде около 16 млн. лв.“, уточни професор д-р Венцислав Мутафчийски.

„Не е имало и пари, които да са давани оттук и оттам, и ние излязохме на нула. Това са наши собствени средства. Това е финансовият резултат за 10-месечния период“, допълни той. Отделно ВМА, по негови думи, има и постижения в областта за привличане на нови кадри, закупуване на нова апаратура. Вече три от периферните й болници са снабдени с чисто нови маркови скенери. „Ние не си позволихме през нито един период от тези трудни години да свалим качеството на обслужването ни, да направим компромис с консумативи, лекарствата или с обема на вложените ресурси в един болен. Просто оптимизирахме дейността. Винаги в най-богатите държави, когато се коментира лечението на даден болен, се коментира как разходваните средства могат да дадат добри резултати. Ние се опряхме изцяло на опита от цивилизованите страни“, поясни началникът на ВМА.