Декар нива в София в района на „Овча купел“ удари 10 хил. лв. Това видя „Телеграф“ сред обявените за продан имоти от частни съдебни изпълнители в страната.

Нивата е по-малко от 5 дка и обявената първоначална цена е  50 760 лв. Това е истински прецедент, защото досега нивите в Добруджа и край река Дунав държаха най-високите цени по информация на Асоциацията на собствениците на земеделските земи в България, като достигаха най-много в редки случаи до 2500 лв. За съпоставка цените обичайно вървят около 1400-1500 лв. за дка, а в някои по-бедни райони на страната падат и под 800 лв. за дка. 

Фалити 

Земеделски имоти масово се продават от частни съдебни изпълнители. В списъка с движимото и недвижимото имущество, което е изнесено на публична продан, има десетки необработваеми терени, скъпа земеделска техника и модерни оранжерийни комплекси, създадени с европейски средства, според разработка на в. „Марица“.

Заради борчове към банки, към данъчни или от недалновидно управление, а често и поради трите причини, довели до фалит и задлъжнялост на собствениците, имотите се разиграват на търг. ЧСИ-та коментират, че рядко на първия търг се явява купувач. Следват втори, трети и т.н., а при всяка следваща дата за ново наддаване оценката пада.

Оранжерия 

Такъв е случаят с оранжерията в с. Черничево, за която преди дни бе обявена 8-а публична продан. Оранжерията е изградена със средства от Програмата за развитие на селските райони, а получената по проекта субсидия без ДДС е в размер на 2 856 817.22 лв. Първоначалната оценка на имота от над 1 млн. лв. последно беше паднала на 589 050 лв., твърди пловдивското издание.

Апартаменти 

Сайтът на частните изпълнители е пълен с обяви за продажба на търг на двустайни жилища в столицата, големите градове и по морето, установи „Телеграф“.

Така например в кв. „Надежда“ в София може да се види цена на апартамент за около 100 хил. лв. По морето пък масово се предлагат апартаменти за около  65 хил. лв., но има такива, които са се сринали на 16 хил. лв. Едно от най-атрактивните предложения на ЧСИ за хората, които искат да си вложат парите в недвижимо имущество, е в Банско, където огромен парцел с къща на два етажа е сложен на тезгяха за 105 хил. лв.