Едната от двете съдружнички във фирмата "Фрут машин", която се оказа собственик на сградата на култовото заведение в "Мястото при Бат Жоре" в Тракия, е поръчителката на ужасяващо убийство в Пазарджик преди 18 години, предаде TrafficNews.

Фармацевтката Катя Палийска се е сдобила с част от капитала на "Фрут машин", като е успяла да излезе от затвора предсрочно. Палийска е осъдена на 19 години затвор през 2002 година, след като две години по-рано организира убийството на мъжа си Спас Кабуров, известен като един от свидетелите по делото за екзекуцията на бившия премиер Андрей Луканов.

В началото на Милениума Катя е собственик на две аптеки и съпруга на Спас Кабуров, с който имат едно дете. Според данни от разследването Спас не бил благоверен съпруг и често посягал на втората си жена Катя, което според разследващи е основен мотив за "мократа поръчка". За убийството на Кабуров, Катя плаща 5000 лева на Ангел Бойков - Камбоджанеца, приятел на нейна приятелка.

Останалото е ясно. На 13 юни Катя упоила съпруга си с инсулин, а след това пуснала Камбоджанеца и приятеля му Андрей да се качат в дома. Ангел удрял спящия Спас с чук в гърдите и главата, разбил черепа му, а ръцете и краката привързал с тиксо. След това двамата увили трупа в юрган, натоварили го в семейния джип и потеглили към микроязовира край панагюрското село Левски. Трупът бил потопен във водата с прикрепена тежест.

След като всички се върнали в Пазарджик, Катя звъннала на служителката си Недялка Дошева в с. Цалапица и я помолила да й донесе кислородна вода, препарати за почистване и памук. Жената се отзовала и двете заедно се заели с чистенето на петната от кръв, веществени доказателства от жестокото убийство.
Няколко дни след убийството овдовялата Катя подаде сигнал в полицията за изчезването на съпруга си. Междувременно тялото на убития Спас изплува от водите на язовира край с. Левски и започва разплитането на случая.

Убитият Кабуров е бил безработен, криминално проявен и осъждан, според МВР. Кабуров няма присъда, но бил разследван за кражба на лекарства. Името на Спас Кабуров, или както местните го наричат - Пачо Апостола, нашумява, след като той възобновява показанията си срещу Георги Георгиев - племенник на нарочения за поръчител на убийството на Андрей Луканов Ангел Василев. 

Малко повече от две години са необходими на Пазарджишкия окръжен съд, за да докаже вината на поръчителя и изпълнителя на убийството на Спас. На 26 юни 2002 г. излиза решението - двамата са осъдени за предумишлено убийство, извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Магистратите дават 18 години затвор за Катя и Камбоджанеца и по 10 на тримата техни съучастници. 
На 26.6.2015 г. фирмата "Фреш машин" преминава във владение на Катя Стоичкова Палийска и Нина Валентинова Кавракирова, като първоначално едната внася 1000 лева, а другата 5000. По-късно са нанесени корекции и капиталът е разделен 1500 към 3500 в полза на Нина. 

Фирмата по неведоми пътища се оказва собственик на култовата кръчма "Мястото при Бат Жоре", която след заведено изпълнително дело заради ипотеки и дългове, в момента е в ръцете на частен съдебен изпълнител и се продава на търг. 
Предстои да стане ясно какво ще се случи със заведението в сградата, когато имотът премине във владение на нов собственик.