Както казва Цар Борис III, министрите ми са англофили, генералите - германофили, народът - русофилски, само аз останах българофил. Горе-долу това се получава и сега. Това каза в тв предаване депутатът от ВМРО Александър Сиди относно идеята за преименуването на 24 май като ден на българската писменост, просвета и кулутра, а не на славянската.

"Един невероятен вой от страна на онези, които все още живеят в Югоносталгията в Скопие, или онези в България, които живеят в Коминтерн", добави той.

"Никой не отрича, че това е азбука, създадена в България, и която България изнася навън. Не виждам защо трябва да продължаваме да приемаме заглавието "славянска писменост", защото тя си е българска и няма съмнение в това", заяви депутатът. 

"Ако не бяха дошли учениците на Кирил и Методий в България и ако не беше дадена Кирилицата, на която пишем ние и на която пишат много други народи, изнесена от България, делото на Кирил и Методий за съжаление щеше да остане само, както каза доц. Михов, въпрос за повишаване на оценката в историческите факултети и нищо повече", уточни Сиди. 

"Делото на Кирил и Методий беше именно продължено през кирилицата и именно писането на българската азбука, на кирилицата, е всъщност това, което прави тази наша писменост и култура уникална. И не виждам защо ние трябва да продължаваме да подкрепяме коминтерническата московска теза, че ние, видите ли, е писменост на всички славяни", каза още той.