Сайтът „Биволъ” пише клевети и отказва право на отговор. За това алармира до БЛИЦ Райчо Марков,  член на НИС на ПП "България на труда и разума".

„Миналата седмица сайтът Bivol.bg публикува статията "ЕСКАЛАЦИЯ НА РУСКАТА ХИБРИДНА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ", с невярно съдържание относно създадената миналата година партията на политическата революция "България на труда и разума" (БТР), след което отказа право на отговор", пише Райчо Марков.
 
Като член на Националния изпълнителен съвет на БТР, чието име бе споменато в статията, макар и умишлено сгрешено, изпратих имейл до редакцията на Bivol.bg с молба за право на отговор.
 
Уважаема редакция,
 
В публикацията ви от 05.08.2020 г. "ЕСКАЛАЦИЯ НА РУСКАТА ХИБРИДНА ВОЙНА В БЪЛГАРИЯ" (https://bivol.bg/btr-hybrid.html) има много фактологически грешки, неверни твърдения и съждения. В тази връзка имаме моралното право на отговор по неверните, и бих казал, тенденциозни писания, ако сте нормална и истинска медия.
 
Съгласни сме в интервю или статия да разясним всички допуснати грешки в материала ви и да представим абсолютно точно платформата на БТР, която коренно се различава от псевдологическите изводи на вашата журналистка.
От това основно ще спечелят вашите читатели и аудитория, научавайки реалната истина.
 
Имаме право на отговор на базата на този публикуван материал.
Свържете се с нас чрез имейл или телефон.
 
С уважение,
 
Райчо Марков - член на Националния изпълнителен съвет на БТР
 
P.S.: Ако не ни дадете полагащото ни се право на отговор и представяне на истината, ще помислим отношението ви за тенденциозно и ще търсим други начини за разгласяване на истинската информация за ПП БТР."

 
Днес, 10.08.2020 г. в имейл-пощата на ПП БТР се получи следния отговор:
 
Уважаеми,
 
Право на отговор се полага в случай, че Вашето мнение не е потърсено и не е отразено. В статията подробно е отразена Вашата позиция. Биволъ не е партийна трибуна, за да Ви предоставяме място за пропаганда.
Приятен ден"
 

След което г-н Чобанов ни препоръча да сме се обърнели към Етичната комисия за медиите. Същият г-н Чобанов, който иначе громи корупцията и липсата на свобода на словото в България ни прати към Етичната комисия за медиите.... На кое място бяхме по свобода на медиите, г-н Чобанов, че забравих? 
 
ОТГОВОРЪТ
 
Фактологическите грешки в статията:
 
1) ПП "България на труда и разума" е регистрирана в СГС не през 2018 г., а през 2019 г.
 
2) Сайтът на ПП БТР в интернет не е от миналия месец, а от 2018 г. с основен домейн "бтр.бг". Домейнът, който вие цитирате, че е регистриран миналия месец, е "btr.bg". Това направихме за улеснение на българите.
Сега и двата домейна водят към сайта на БТР, т.е. няма значение дали ще го напишете с български букви или на латиница.
 
3) Името на члена на Националния изпълнителен съвет на БТР, което споменавате, не е Марко Райчев, а Райчо Марков.
 
4) Председателят на БТР инж. Георги Манолов не живее в Перник. От 45 години той живее в София.
 
5) Страницата на ПП БТР във Фейсбук има 50 хил. харесвания, а членовете на основната група на партията "Симпатизанти на България на труда и разума - БТР са 11 хил.
 
Смятам, че един сайт, който се занимава с разследваща журналистика, няма право на толкова много фактологически грешки и ще се радвам да ги поправи.
 
Що се отнася до споменатия в статията плакат против ЕС и НАТО, то снимката е от Военната ми клетва през далечната 1995 г., знамето е на полка, а оръжието е оръжието на Българската армия. Няма как тази снимка да предизвиква омраза или призив за насилие.
 
Ще се радвам също да публикуват източниците на финансиране на ПП БТР.

Нали сте разследващи журналисти! Намекът в статията, че БТР се финансира от чужди правителства, че се явява пета колона и т.н., е клевета и уронва името на партията. Разследващ сайт като вашия би трябвало да работи с нищо друго освен с ФАКТИ. Всичко останало е проява на идеологически пристрастия и оклеветяване.
 
Всъщност външнополитическата ориентация на ПП БТР е изразена най-точно в точка 10 от програмата ни, програма, която г-жа разследващата журналистка е чела:
 
"Напускайки неизгодните съюзи ЕС и НАТО, България ще провежда независима икономическа и външна политика на базата на двустранните отношения и взаимоизгодното сътрудничество с всички желаещи държави.

Финансово независимата и работеща с пълен капацитет българска икономика ще позволи и поддържането на боеспособна наборна армия, която да защитава националния ни суверенитет.
 
Принципът на външната ни политика ще бъде: Уважавай себе си, за да те уважават и другите."