За разлика от София, в съботен и неделен Пловдив цари радостно оживление в художествените галерии. Силвия Басева е изцяло посветена на градския пейзаж. Освен картини, тя създава витражи, стенописи, преподава сценография в Натфиз.

Нейни картини са показвани в 25 самостоятелни изложби, има чуждестранни награди, организира със съмишленици ежегодния пленер: Художници, Балчик, любов”.

Разглеждаме изложбата с още няколко посетители. В галерията като вятър влиза млада жена и с прелестна усмивка се устремява право към художничката:

-Знаете ли откога исках да ви срещна? Ходила съм до София специално за да видя ваши кяртини. Вие разбирате къщите, вратите и прозорците им, улиците и остарялите стени, вие говорите с тях на техния език...

Басева е същисана, трогната, щастливо изненадана.

Тя наистина има специално отношение към градския пейзаж – нарича го „архитектурни пейзажи”. А това младо същество й го казва така ясно и по детски.

Момичето вади снимка от Венеция и казва, че това е единствения град в света, който я трогва вдън душа, заради когото е научила италиански език. Доближава до една от картините в изложбата. И...?

Момичето е събирало пари и иска да си купи една „по-малка картина”.... И тук, аз, страничният наблюдател също съм същисана и трогната. Значи младите съвсем не са неуки и лека кавалерия..

Изведнъж и аз почвам да виждам венецианските къщи от картините на Силвия Басева, като ренесансови госпожи, бляскаво появили се от някой венециански ъгъл, осветени от слънце и сянка с цялото им достолепие. Няма как да сбъркате стила на художничката, където и да видите нейни творби.

Ето как един ласкав откъм слънце ден в Пловдив, може да те направи щастлив задълго.

Пловдив, Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук