С препис на завещанието на Неврокопския митрополит Иларион разполага Държавният архив във Велико Търново. В аналите на архива митрополитът е известен като митрополит Иларион Пенчев, а завещанието е от 1 май 1919 година, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ във Велико Търново.
 “Преписът, който се пази при нас, е от фонда на мъжката гимназия във Велико Търново, тъй като митрополит Иларион Пенчев е голям дарител на училището и е родом от село Церова кория. Той е дарил много средства на училища, на седем църкви в Търново, на Преображенския манастир и читалище “Надежда".  В завещанието си Неврокопският митрополит Иларион оставя много средства на Светия синод, като поръчва парите да се дават за издръжката на ученици, "които да учат по Европа богословски науки". Преди да направи завещанието, митрополитът прави и застраховка “живот” в английското осигурително дружество Ню Йорк, с представителство в Цариград. Неврокопският владика е сред шестимата българи, попаднали в “златния списък” на щатския застраховател New York Life. Те са сключили застраховки живот преди 1915 г., които досега не са били изплатени. В списъка са общо 1031 човека от цял свят, а сумата, която могат да получат техните наследници, възлиза на 15 милиарда долара. В намереното завещание в Държавния архив във Велико Търново изрично се упоменава обаче, че парите, които са от това застрахователно дружество, митрополит Иларион Пенчев ги завещава на Светия синод. Така завещанието унищожава всичко преди това, което е вписал в застрахователната полица в дружество “Ню Йорк”, с което наследниците му, между които е и 71-годишният Никола Кандиларов от село Церова Кория, не получават средствата. По думите на служители на Държавния архив във Велико Търново, част от наследниците идвали в архива да правят справки. В интернет сайт е открит и списък на клиентите на застрахователно дружество “Ню Йорк”.
Междувременно стана ясно, че гръцки сайт е описано завещанието на Неврокопския митрополит Иларион. Реалната сума обаче, която наследниците могат да получат, е 13 хиляди и 500 долара, а не 14 милиона, за което гръмнаха медиите преди време. Реално наследниците на Неврокопския митрополит Иларион са около 40 човека. Като се разпределят средствата, се оказва, че всеки от тях ще получи около 320 долара. В преписа на завещанието, който се откри в Държавния архив във Велико Търново обаче е посочено, че всички средства митрополитът дарява на Светия синод. От своя страна наследниците на духовното лице са на мнение, че докато не се открие собственоръчното завещание на митрополит Иларион, не може да се определи със сигурност каква е била волята му. /Радо Руменов, БЛИЦ