Дежурният синоптик Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките даде седмичната прогноза за времето.

В интервю за "Фокус", тя посочи, че необичайното за месеца захладняване и валежите през изминалата седмица са се дължали на висок циклон, който обхваща от доста дни целия район на Балканския полуостров.

"През следващите дни, в началото на новата седмица времето ще остане с чести превалявания и значителна облачност. Ще бъде сравнително хладно, но от средата на седмицата се очаква стабилизиране на въздушната маса, валежи на все по-малко места, бързо затопляне.

Към неделя очакваме вече максималните температури в страната да достигат и надхвърлят 30 градуса. След относително стабилния период от 3-4 дни, в следобедните часове в неделя отново има условия за краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.

А що се отнася дали до края на месец юни да очакваме затопляне, синоптичката посочи, че за цял месец е трудно да се каже. "Може да се запази една тенденция. Но, да, след това ще има период с по-неустойчива въздушна маса над страната, чести краткотрайни превалявания в следобедните часове, а впоследствие към края на месеца очакваме стабилизиране, повече високи температури и повече слънчеви часове, уточни тя.

"Първата седмица на юни ще бъде, след като и температурите се повишат, може би ще бъдат около нормата, както и валежите.", допълни Кирилова.
 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.