Дъждове и хладно за сезона време ни очаква през последната седмица на май. След като в средата на месеца станахме свидетели на летни температури, достигнали на места до 35-3 градуса, в края му максималните стойности на живака няма да надхвърлят двайсетина градуса.

„Очаква ни променливо време с чести валежи, предимно в следобедните часове. След временно повишаване на температурите в събота и неделя, от понеделник нататък отново ще се понижат и ще бъдат по-ниски от обичайните.

Най-често ще са между 15 и 20 градуса, прогнозира синоптикът Мариана Попова от НИМХ, цитирана от „Телеграф“.

„Във вторник и сряда се очакват и гръботевици, но няма да са с голяма интензивност. По-съществено е, че ще е сравнително хладно за периода, по-често значително облачно и с чести валежи“, допълни тя.

Малка е вероятността за нови градушки в следващите няколко дни. Такива явления обаче трудно могат да се прогнозират за по-продължителен перипд и често са локални. Само преди два дни ледени късове с големина на яйце се изсипаха в Северозападна България.

Най-високата температурата от началото на месеца е измерена на 15 май – 36 градуса, което е значително над обичайното за това време на годината.

За сметка на това в следващите дни живакът ще е под нормата за края на май. Температурата на морската вода пък е между 16 и 18 градуса.


Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.