И през следващото денонощие ще се задържи облачно и дъждовно, като валежите ще продължат и през нощта срещу събота. Това съобщи за "Фокус" дежурният синоптик в Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) Георги Цеков.

В много райони от Централна България ще са значителни по количество. Вятърът ще е слаб, в Източна България - умерен от североизток.

Минималните температури ще са от 2-3° на места из високите полета на Западна България, където сутринта дъждът ще е примесен със сняг, до 14-15° по Южното Черноморие. Максималните ще са съответно от 5-6° до 17-18°.

Под влияние на приближаващия южно от страната средиземноморски циклон, атмосферното налягане ще се понижи и ще бъде по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще е облачно с превалявания от дъжд. Ще духа умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури на въздуха ще са между 15° и 18°, приблизително колкото е температурата на морската вода. Вълнението на морето ще е около 3 бала.В планините ще е облачно с валежи от дъжд, над 1500 метра - от сняг, в сутрешните часове в Западна България и на по-малка височина. Ще духа умерен вятър, предимно от изток, по най-високите части на Рила и Пирин – силен от юг. Максималната температура на 1200 ще е около 6°, на 2000 метра - около 0°.

Кодове за опасно време са обявени за почти цяла България. Единствените области, за които няма издадено предупреждение, са Добрич и Варна. 

В 16 области - Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Враца, предупредителният код е оранжев, а в 10 - Видин, Монтана, София област, София-град, Перник, Кюстендил, Силистра, Шумен, Бургас, Ямбол - жълт. 
В събота валежите ще продължат, но постепенно ще отслабват. Вятърът ще бъде слаб до умерен, ще се ориентира от север-северозапад, най-късно - в източните райони, където през по-голямата част от деня ще бъде югоизточен. Температурите ще останат без съществена промяна и почти без дневен ход, по-високи в Източна България.

В неделя в западната половина от страната вятърът ще отслабне, в източната ще остане умерен, от север-северозапад. Ще се задържи със значителна облачност, все още ще има слаби превалявания от дъжд, но на малко места. Ще остане хладно за средата на октомври, с минимални температури между 6° и 11° и максимални между 11° и 16°.

В началото на новата седмица ще е почти без валежи, облачността ще се разкъсва. Вятърът ще и в източните райони ще отслабне.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната