По отношение на валежите март месец ще бъде около и над климатичните норми. По отношение на температурите пък ще бъде над климатичните норми, въпреки че ще има и ниски температури, дори под нормата. Това заяви дежурният синоптик към НИМХ Анастасия Стойчева.По думите й започва повишаване на температурите още в началото на март.

"На север тази сутрин ще са доста високи. Но утрешният ден ще поправи това", уточни тя в сутрешняи блок на БНТ.

"Затоплянето ще продължи и в много райони в Северна България - температурите ще надхвърлят 20 градуса. В Южна България също ще са високи.

В някои райони утре ще бъде доста ветровито - около Шипка например, и много топло, без валежи.

През следващите дни започва да прониква по-студен въздух. Вятърът ще отслабне и от запад ще започнат валежи. Топлото време в началото на март ще бъде последвано от застудяване и валежи", каза тя.

"За сняг можем да говорим само в Рила и Пирин и най-високата част на Родопите, защото е много топло. След началото на застудяването на 5-и март, въпреки че температурите ще са над нормата тогава, те ще се нормализират. С понижението в Северна България и Предбалкана дъждът ще се примесва със сняг. Най-ниските температури през март изглежда, че ще бъдат между -8 и -3 градуса", добави Стойчева.

"До 5-и - високи температури, след това започва застудяване. Тогава ще видим и сняг в планинската част. Доста динамично ще е времето от 10-и до 20-и март. Ще има валежи и дъждът на места ще преминава в сняг, но той няма да се задържа дълго. Валежите ще са над климатичните норми", обясни тя.

"Първа пролет идва през третото десетдневие с повишение на температурите и спиране на валежите. Март месец изглежда, че върви правилно към началото на сезона. Когато има валежи от дъжд и все още е топло, сутрин би могло да има мъгла", допълни синоптикът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната