Средиземноморският циклон от Гърция "Ксенофон" ще влияе на времето у нас. Оранжев код за обилни валежи е обявен за 5 области в страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщава БНТ.

Предупреждението е в сила за областите Варна, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там на места се очакват до 50-60 литра на квадратен метър дъжд. За 13 области на Централна и Североизточна България кодът е жълт.

Ахтопол и Хасково са градовете с най-много валежи през изминалото денонощие. Там паднаха по 32 литра на квадратен метър, а центърът на циклон, заради който времето над Югоизточна България е обявен оранжев код, вече е над Егейско море. Това каза синоптикът от НИМХ Мариана Попова.

„Както прогнозирахме, най-много през изминалото денонощие у нас валежите са в югоизточната част на страната. В Карнобат паднаха 22 литра на кв. метър, а в Кърджали – 19.

Днес валежите ще продължат в източната половина на страната. Утре вероятността за валежи е малка. Температурите бързо ще се повишат и още утре и в сряда ще са над 20 градуса“, каза още синоптикът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната.